Doterajším držiteľom rekordu za najväčšiu pálivosť bola paprička s názvom Carolina Reaper, v preklade Karolínsky Smrťák. Ide o hybrid druhov Bhut Jolokia, ktorá držala rekord až do roku 2007, a Habanero. Samotný názov znie desivo a človeka, ktorý by ju chcel konzumovať, odrádza už svojim názvom. Oficiálne však máme na svete novú držiteľku rekordu s názvom Dragon’s Breath, teda Dračí Dych. Tá je natoľko štipľavá, že pokiaľ by ste ju zjedli, s veľkou pravdepodobnosťou by vás zabila. Doslova by vám vypálila dýchacie cesty – bolo by to ako keby ste dýchali oheň.
Čo však robí túto situáciu zaujímavou je fakt, že tvorca, ktorý dal tomuto diablovi život v skutočnosti žiadne rekordy lámať nechcel. Mike Smith, farmár z Walesu, sa špecializoval na pestovanie ovocia a pri pestovaní sa zameriaval na vzhľad tejto rastlinky. Chcel s ňou ísť totiž do súťaže a vyhrať prvenstvo vo vzhľade stromčeka. Namiesto toho však budí dojem, že semienka kúpil v Luciferovych potrebách pre záhradkárov a to nie so zrovna dobrým úmyslom.
Dragon's Breath chili – hottest in world – developed in North Waleshttps://t.co/QFGvSb6Qye
— Daily Post Wales (@dailypostwales) May 16, 2017
Vedci tvrdia, že v prípade snahy o konzumáciu tejto papričky, by sa vaše dýchacie cesty z toľkého pálenia uzavreli, čo by bolo nasledované anafylaktickým šokom s dôsledkom smrti. Preto táto paprička pravdepodobne nebude v ponuke vo vašom obľúbenom fastfoode. Neznamená to však, že sa nedá využiť k morálne správnym účelom a to napríklad v medicíne. Kapsaicín, ktorý je zodpovedný za pálenie v papričkách, môže byť použitý ako anestetikum a to najmä v prípade, že je užívateľ alergický na lieky proti bolesti.
interez.sk (Ľuboš Belko), iflscience.com, en.wikipedia.org
Nahlásiť chybu v článku