Aby sme to dali všetko na pravú mieru, Bill Marler nie je vyštudovaný potravinársky technik, ale je to advokát. Aj keď to môže na prvý pohľad vytvárať dojem, že jeho názor o tom, ktoré jedlo vám môže ublížiť by nemusel byť smerodajný, nie je tomu tak. Už viac ako 20 rokov totiž Bill zastupuje v právnych sporoch ľudí, ktorí sa priotrávili v reštauráciách, či iných stravovacích zariadeniach, a tak má celkom dobrý prehľad o tom, čo ľuďom spôsobuje najväčšie zdravotné problémy z jedla. Teraz, keď pre svojich klientov vysúdil spolu až 600 miliónov dolárov prezrádza, ktoré potraviny nestoja za to, aby ste ich konzumovali.
Surové ustrice
Toto jedlo sa u nás objavuje pomerne málo, keďže sme vnútrozemská krajina, a tak pre nás nepredstavuje zásadný problém. No pri návšteve zahraničných destinácií, mnohí z nás vyskúšajú aj túto pochúťku. Ale pozor na ňu. Veľkým problém predstavujú teplé vody, ktoré podporujú rast mikroorganizmov v ustriciach a tie tak bývajú často kontaminované, čo môže spôsobiť mnohé vážne zdravotné problémy.
Predkrájané a predumyté ovocie a zelenina
Podľa Marlera, by sme sa mali týmto potravinám vyhnúť, ako „čert svätenej vode“. Je to síce pohodlné mať už predpripravené tieto potraviny, keďže šúpať a krájať ovocie či zeleninu je otravné, no tým, že prechádzajú spracovaním s ktorým manipulujú ľudia, môžu sa kontaminovať. Pracovníci používajú rôzne škrabky a nože a samotné potraviny nemusia byť dobre umyté. To všetko vytvára riziko, že takéto spracovanie ich môže znečistiť a zaniesť na ne choroboplodné zárodky.
Surové klíčky
Klíčky sú veľkým ohniskom možných ochorení a často na nich môžeme nájsť až 30 nebezpečných druhov baktérií. „Je na nich mnoho ohnísk baktérii. Klíčky by som nikomu neodporúčal jesť“, hovorí Marler.
Surové mäso
Podľa Marlera je konzumácia neprepečeného mäsa vždy rizikom. Preto, ak reštaurácii nedôverujete, alebo máte čo i len malé pochybnosti o kvalite mäsa, nemali by ste ho jesť surové či neprepečené.
Neprevarené vajcia
Aj keď riziko otravy baktériou Salmonela z vajec je v súčasnosti menšie, ako v minulosti, toto riziko tu stále je. Preto, ak chcete mať istotu, jedzte vajcia iba také, ktoré prešli dôkladným tepelným spracovaním.
Nepasterizované mlieko a džúsy
Aj keď je v súčasnosti celkom populárne konzumovať nepasterizované potraviny, v takom prípade treba vždy počítať aj s rizikom, že s ich konzumáciou do seba prijmete aj čosi „navyše“. Marler hovorí, že pasterizácia nie je nebezpečná, no surové mlieko už nebezpečné byť môže. Podobné riziko existuje aj pri džúsoch, teda s výnimkou tých, ktoré si pripravíte sami doma a ihneď ich aj vypijete.
Pozri aj: 10 exotických pochúťok, ktoré je lepšie radšej neskúšať, lebo to môže byť vaše posledné jedlo
businessinsider.com
Nahlásiť chybu v článku