Foto: archív Ladislav Király/Freepik

Podľa odborníka Ladislava Királyho by dobrá káva rozhodne nemala chutiť len horko.

Mnohí ľudia si myslia, že čím je káva tmavšia a horkejšia, tým je lepšia. No podľa odborníka je to v skutočnosti presne naopak. Skúsený expert nám prezradil, že kvalitná káva by určite nemala byť čierna ako uhoľ a chutiť iba horko. „Pri dlhom pražení sa v zrne všetko „zabije“ a ostane len horkosť. Takto by podľa mňa dobrá káva chutiť nemala,“ vysvetľuje.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kávový expert Ladislav Király a autor blogu o káve nám v našom rozhovore prezradil, ako môže laik rozpoznať, či je káva naozaj kvalitná a zároveň nám aj odhalil, ktoré značky kávy pokladá za najhoršie.

Ako by mala chutiť dobrá káva?

Podľa experta by sme sa ako prvé mali pozrieť na samotné zrná kávy. Ak sú úplne tmavé až čierne, znamená to, že káva bola prehnane pražená, čím stratila svoje prirodzené chuťové tóny. Naopak, správne pražená káva má hnedú alebo svetlohnedú farbu a zachováva si svoju komplexnosť.

Káva je totiž ovocie — jej plod vyzerá podobne ako čerešňa a obsahuje dve kôstky, teda kávové zrná. Tie majú prirodzenú kyslosť a nesú v sebe stopy prostredia, v ktorom rástli.

„Dobrá káva by mala byť komplexná, mala by ponúkať sladkosť, určitú ovocnosť a pokojne aj miernu horkosť, ale v nejakej rovnováhe. Ak je káva len extrémne horká, je to zlé,“ povedal pre interez Ladislav Király.

Ilustračné foto: Pexels

Odborník na kávu nám tiež priblížil, ako si vie bežný konzument kávy sám overiť, či nie je káva prepražená: „Vezmite si do rúk zrnko a skúste ho rozdrviť medzi prstami — palcom a ukazovákom. Ak to dokážete, je káva prepražená. Tmavo pražené zrná bez problémov rozdrvíte až na prach. Za mňa je toto ľahko uchopiteľný znak prepraženia kávy a takej káve by som sa osobne vyhol,“ uviedol.

S kúpou kávy v supermarkete by sme mali byť opatrní

Podľa Királyho sú najhoršie práve tie kávy, ktoré laickí spotrebitelia poznajú z bežných potravinových reťazcov: „Najhoršie sú paradoxne tie, ktorých názvy prídu bežným ľuďom na um ako prvé. Bežné supermarketové kávy sú väčšinou tvorené treťotriednym zrnom zabaleným do pekného marketingu. Menovať ich nechcem, ale myslím si, že keď čitatelia tohto článku najbližšie prídu do obchodu, ľahko ich rozlíšia,“ upozorňuje expert.

Ak chcete skutočne piť dobrú kávu, tak by ste podľa odborníka mali siahnuť po čerstvo pražených zrnách od overených pražiarov, ktorí sa snažia zachovať prirodzenú chuť kávy.

Podľa Ladislava Királyho by kvalitná káva mala ponúknuť harmóniu chutí — ak je však káva len extrémne horká, tak je zaručene nekvalitná. Najbližšie sa preto skúste pri šálke tohto lahodného nápoja zamyslieť, či cítite len horkosť alebo aj jemné ovocné a sladké tóny. To vám napovie viac, než si myslíte.

Uložiť článok

Najnovšie články