Všetci ho máme radi, no všetci vieme, že jesť ho priveľa rozhodne nie je zdravé. Cukor je ale symbolom modernej doby a ťažko nájdete nejakú priemyselne spracovanú potravinu, kde by ho aspoň trochu nebolo. No nie vždy ľudia vedeli o všetkých negatívach, ktoré vyplývajú z pravidelnej konzumácie väčšieho množstva cukru. Nový výskum dokonca ukazuje, že cukrovarnícky priemysel sa aktívne snažil, aby pravda o škodlivosti cukru ostala ešte dlho len na papieri.
Výskum vedeckých pracovníkov Kalifornskej univerzity v San Franciscu poukazuje na staré dokumenty, ktoré poukazujú na veľmi závažnú manipuláciu s vedeckými výskumami. Podľa ich zistení mal cukrovarnícky priemysel v rokoch 1950 až 1960 bagatelizovať úlohu sacharózy v súvislosti so vznikom ischemickej choroby srdca, ako aj jej spojenie s ďalšími rizikami súvisiacich so správnou výživou.
Vedci pod vplyvom cukrovarníckej loby označovali za najväčší problém v strave Američanov tuk a veľký príjem cholesterolu. Cieľom loby bolo, aby sa na úkor konzumácie tuku zvýšila konzumácia cukru. To sa malo zabezpečiť propagovaním nízkotučných diét, kde bol cukor prítomný.
Cukrovarnícka loby mala zaplatiť 50 tisíc dolárov na financovanie projektu, ktorý argumentoval tým, že cholesterol je jediným rizikovým faktorom pri srdcových a srdcovo-cievnych ochoreniach. Cukrovarnícke loby dokonca písalo a schvaľovalo vedecké články pred ich uverejnením, len aby sa náhodou nezverejnila nejaká kritika cukru.
„Štúdium literatúry a starých dokumentov nám ukazuje, ako bola ovplyvňovaná verejná mienka jednou záujmovou skupinou. Najhoršie na tom je, že bol takto ovplyvnený aj názor vedeckej komunity a jej pohľad na ochorenia srdca, kde boli zámerne potláčané rizikové faktory,“ uviedol Cristin Kearns vo vyhlásení.
Vedci z kalifornskej univerzity prišli k záveru, že cukrovarnícky priemysel mal prsty vo viac ako 340 vedeckých prácach týkajúcich sa škodlivosti, resp. neškodlivosti cukru. V minulom roku sa tiež ukázalo, že podobne bola bagatelizovaná úloha cukru v prevencii pred zubným kazom.
Cukrovarníckemu priemyslu sa podarilo presadiť trend nízkotučnej stravy v povedomí ľudí ako niečo, čo by malo byť zdravé. Vyšlo to. Potravinári začali nahrádzať tuk cukrom, čo bolo presne to, o čo cukrovarníckej loby išlo od začiatku.
Táto zmena stravovania znamenala nárast spotreby cukru na obyvateľa o viac ako tretinu. A tento trend sa tiahne až dodnes. Veď americké deti konzumujú až 3x viac cukru ako by mali.
„Musíme sa pýtať sami seba, koľko životov mohlo byť zachránených, keby sa vedci nenechali zmanipulovať cukrovarníckou loby,“ povedal Jim Krieger, hlavný poradca pre zdravú výživu v USA v komentári k najnovším zisteniam o manipulácií a ďalej pokračuje: „O 50 rokov neskôr ako sa to stalo, sa konečne začíname prebúdzať a zisťujeme, aké skutočné dopady má na náš organizmus veľké množstvo cukru.“
Ak by ste si mysleli, že podobné taktiky sú vecou minulosti, nie je tomu tak. V minulom roku sa Coca-Cola dostala pod paľbu kritiky pre darovanie 1,5 milióna dolárov neziskovej organizácií, ktorá bojuje proti dodatočnému zdaňovaniu nezdravých jedál. Coca-Cola pomohla vybrať šéfa organizácie a pomáhala aj s tvorbou článkov, videí a upravovala poslania organizácie.
Konzumácia veľkého množstva nielen cukru, ale aj hocičoho iného, nie je pre náš organizmus nič dobré. Skúste sa preto zamyslieť, koľko cukru asi denne skonzumujete a prípadne upravte svoj jedalníček. Na druhej strane je potrebné si uvedomiť, že cukor pôsobí pre telo ako primárna energia a vysadzovať ho či striktne obmedzovať jeho príjem na dlhú dobu, takisto nemusí byť úplne najlepšou voľbou. Preto je najvhodnejšie zvoliť si zlatú strednú cestu a cukor, ako aj všetko ostatné, konzumovať s mierou. Tak sa nemusíte obávať žiadnych zdravotných rizík.
interez.sk (Matej Mensatoris), sciencealert.com
Nahlásiť chybu v článku