Miesta v Bratislave, Košiciach, či iných slovenských mestách sa vďaka Coffee Brothers menia na svet z 30. a 40. rokov minulého storočia. Na rohu ulice stojí retro vozík a barista v dobovom kostýme vám s úsmevom na tvári podáva chutnú kávu. Horúci kelímok zohrieva vaše skrehnuté ruky a celý tento obraz dotvára swingovo-jazzová hudba, ktorá hrá v pozadí. Znie to naozaj perfektne. A viete čo je najlepšie? Že to vôbec nie je výmysel, ale realita.
Určite ste si všimli aj vo vašom meste staré retro vozíky, za nimi šikovného baristu, či baristku a hlúčik ľudí navôkol. Ak nie, tak presne takto nejako vyzerajú Coffee Brothers. V ich nádherných stánkoch si dnes môžete vychutnať kvalitnú a vždy čerstvú kávu, chutné celolistové čaje či exkluzívne čokolády vyrobené zo 100% kakaového masla. Všetky tieto nápoje si môžete zobrať so sebou. Coffee Brothers prinášajú na trh niečo nové a ako sami tvrdia, ich prioritou je vysoká profesionalita a, samozrejme, spokojnosť zákazníka. Svojimi výrobkami sa snažia byť prístupní pre každého. Ponúkajú výrobky aj s bezlaktózovým, či sójovým mliekom. Niečo bližšie o “kávových bratoch”, prečo sa rozhodli práve pre retro štýl, kde ich môžete stretnúť a čo plánujú do budúcnosti si prečítajte v rozhovore:
Mohli by ste na začiatok povedať niečo o sebe? Kto stojí za týmto projektom?
Coffee Brothers vzniklo v spolupráci mňa, Romana Fridricha, s kolegom Filipom Demeterom. Poznáme sa od šiestich rokov a prvé presvedčenie o tom, že ideme do toho prišlo v roku 2013. Ja som pred tým podnikal v oblasti realít a študoval právo na VŠ, kolega sa venoval podnikaniu v oblasti fitness. Keď sme prišli s nápadom, o káve sme toho veľa nevedeli. Vedeli sme len, že to chceme robiť kvalitne a na profesionálnej úrovni. Uvedomovali sme si, že profesionálny prístup ku káve je v Bratislave veľmi vzácny. A nie to ešte v oblasti coffee 2 go! V čase príprav sme začali chodiť na mnoho školení, čítali kopec literatúry a, samozrejme, nadobúdali skúsenosti z praxe ešte pred tým, než sme kaviarničky reálne otvorili. Dalo nám to kopec námahy, ale neľutujeme ani jednu hodinu, stálo to za to. Koncept sa uchytil od prvého dňa a dnes po viac než dvoch rokoch nám neostáva nič iné, len poďakovať svojim zákazníkom za ich podporu a dennodenný úsmev na tvári.
Prečo práve Coffee Brothers? Má to nejaký hlbší význam?
Koncept Coffee Brothers je charakteristický retro vozíkom, oblečením, či jazzovou hudbou. Prečo ste sa, ako hovoríte, zamerali práve na obdobie 30. rokov minulého storočia?
Mám k tomuto obdobiu veľmi blízky vzťah. Či ide o hudbu, módu, kultúru, či spôsob života. Táto doba ma jednoducho pohltila a taktiež je to niečo, čo dnes v centrách miest veľmi chýba, čo je veľmi veľká škoda. Chceli sme priniesť kvalitu s dávkou nostalgie a štýlu. Z toho dôvodu je od nás aj počuť hudbu z daného obdobia, baristi sú špeciálne oblečení, nepredávajú v rifliach. Kávovar máme čisto manuálny od značky La Pavoni (vyrobili prvý domáci aj profesionálny kávovar na svete), žiadna automatika, kávovar si objednávame na zákazku z Talianska. Rovnako tak aj celý štýl kaviarničky sa snažíme ladiť do tohto obdobia.
V čom si myslíte, že sa Coffee Brothers odlišujú od ostatných?
Snažíme sa to robiť zo srdca, nechceme sa porovnávať ani vyvolávať nejaké rozbroje, nie je to našim cieľom. Nechceli sme byť len bežní predajcovia kávy na ulici, chceli sme do celého konceptu priniesť srdce a dušu. Ruka v ruke s kvalitou si myslíme, že to je dôvod, prečo nás ľudia majú radi a udržali nás pri živote. Teší nás, že kvôli nášmu štýlu nás oslovujú na franchise aj ľudia zo zahraničia. Už v tomto roku sme spustili prevádzky v piatich mestách mimo Bratislavy a už teraz to vyzerá, že rok 2017 bude pre nás revolučný.
Momentálne ponúkate návštevníkom kvalitnú kávu, čaj, či čokoládu. Plánujete rozšíriť ponuku?
Klientom podávame 100% arabicu z nášho blendu. Je to z kombinácie krajín Guatemala, Brazília a El Salvador. Kávu melieme vždy na mieste pred zákazníkom a pražíme vždy čerstvo. Čokolády máme v štyroch druhoch zo 100% kakaového masla, robených z pravých čokoládových šošovičiek, žiaden prášok. Našu ponuku potom završuje pravý sypaný čaj s kúskami ovocia, kvalitné kakao a lahodné Chai Latte v štyroch príchutiach. O rozširovaní ponuky sortimentu teraz neuvažujeme. Každú chvíľu ale budeme spúšťať e-shop, kde toho pribudne až-až.
Považujete kávu za určitý druh umenia?
Jednoznačne, v každom jednom aspekte.
Čo je pre vás pri práci s kávou najdôležitejšie? Na čo kladiete najväčší dôraz?
Čo vás na tejto práci najviac baví?
Pracujeme s kvalitou, a tak, s kľudným svedomím a vedomím, klientom odovzdáme ich objednaný nápoj. Je to práca na čerstvom vzduchu, dennodenne komunikujete s ľudmi, spoznávate nové tváre. Toto je to gro.
Ako na vás reagujú ľudia? Stretli ste sa aj s nejakými negatívnymi ohlasmi?
Musíme zaklopať, ľudia na nás reagujú veľmi pozitívne, môžeme bez klamstiev povedať, že veľmi výnimočne máme nepríjemných zákazníkov. Samozrejme, nájdu sa klienti, ktorí preferujú iný druh kávy, prípadne si sem-tam na niečo zafrflú, ale vrátia sa – a to je to podstatné!
Začínali ste v Bratislave, ale postupne sa rozrastáte. Kde vás už dnes môžeme stretnúť?
Máte nejaké plány či ciele do budúcnosti? Akým smerom chcete, aby sa Coffee Brothers uberali?
Našim snom je udržanie kvality a expanzia. Naďalej sa snažíme veci vylepšovať, vždy sa niečo dá. Pevne veríme, že jedného dňa náš brand bude známy nielen na Slovensku.
A nakoniec. Je tu niečo, čo by ste radi povedali svojim návštevníkom?
interez.sk (Alexandra Geletová)
Nahlásiť chybu v článku