Prečo sme upozornili na grahamovú múku? Väčšina si pomyslí, že je predsa určite zdravšia. No v skutočnosti je takmer taká istá, ako biela, len sú do nej pridané hrubšie rozomleté otruby, čím si možno na pohľad získa vaše sympatie. Takže sa nenechajte oklamať.
Ako sme už stihli spomenúť, ďalším problémom bielej múky je aj to, že rýchlo zasýti. Ale zároveň spôsobí aj to, že vaše telo otvára náruč tukom a zvýši hladinu cukru v krvi. Prečo? Pre vysoký glykemický index, hromadu lepku a škrobu.
Čo spôsobuje biela múka?
Na to, aby vaše telo dokázalo poradiť so škrobom z bielej múky, sú potrebné mnohé látky. Také, ktoré sa nachádzajú presne v otrubách zŕn. Tie sa ale predsa už v bielej múke nenachádzajú, a teda si musí telo odčerpať zo svojich zásob. Chýbajúce zásoby sa potom môžu odzrkadliť rôzne : únava podráždenosť, agresivita, depresie či poruchy spánku.
Biele pečivo dokonca môže vyvolávať aj rôzne alergie kvôli lepku, ktorý sa navyše aj ťažko, veľmi ťažko a hlavne dlho trávi. Prekysličuje organizmus, zahlieňuje, obsahuje častokrát dokonca aj toxické látky, dobre sa z nej priberá, … Môže viesť k hyperglykémii, ktorá nemá ďaleko od cukrovky.
Celkom dosť je tých negatív, nie? Prečo si teda nepomôcť?
Odteraz už len zdravo!
Keď sa rozhodnete nakupovať už len zdravšie, buďte obozretní a nedajte sa oklamať. Čítať zloženia sa vypláca. Celozrnné pečivo síce už len názvom naznačuje, že boli mleté celé zrná, v pečive ale celozrnná múka môže tvoriť len mizivé percento. Navyše bacha aj pri kupovaní tmavého, teda „zdravšie vyzerajúceho“ pečiva. Môže byť totiž len prifarbené.
Nahlásiť chybu v článku