Keďže sa počas varenia voda odparuje, neustále sa mení aj koncentrácia minerálnych látok. V tomto prípade sa taktiež nemáte čoho obávať.
Predpokladajme, že varíme cca 1 liter vody. Nejaké množstvo sa nám odparí a ako príklad si uvedieme, že v jednej šálke čaju alebo kávy sa nám po prevarení v tom momente nachádza približne 0,2 mg fluoridu. To je ešte stále prípustná možná miera.
Ak by ste sa teda rozhodli variť vodu dlhšie, aby sa vám odparilo väčšie množstvo vody a tým pádom ju prevárať dvakrát, koľko fluoridu sa tam bude nachádzať? Obsah fluoridu sa výrazne nezmení, no je o niečo vyšší, ale nie je to hodnota, ktorej by sme sa mali obávať. Predsa by ste ani nezačali piť vodu, ktorá by obsahovala vysoké koncentrácie škodlivých látok. Našťastie je na Slovensku pitná voda neustále kontrolovaná a spĺňa všetky predpoklady na to, aby bola pitná. Takže sa nemáte čoho obávať.
Ten najzávažnejší dôvod (pri klasickej pitnej vode z kohútika) prečo nevariť vodu dvakrát je ten, že váš čaj môže chutiť horšie. Varením sa z vody odstraňuje aj kyslík, čo môže mať vplyv na chuť čaju a už nemusí byť taká výrazná.
Nahlásiť chybu v článku