foto: Unsplash, Wikimedia

Vegetariáni dokážu žiť bez mäsa celý život. Tvrdia, že im to vôbec nechýba. No viete si predstaviť, čo by sa stalo, keby sme nejedli nič iné, iba mäso?

Možno ste si aj vy všimli vzrastajúci počet vegetariánov. Niektorí rodičia svojim deťom už vôbec nedávajú mäso, no to, či je to správne, necháme na posúdení odborníkov. Je však ľudské telo stavané na opačný extrém? Môže sa stať z človeka stopercentný mäsožravec? Poďme to teda spoločne preskúmať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na raňajky, obed i večeru. Nič iné. Asi by nás raz-dva prešla chuť na mäso. Ak by ste sa predsa len rozhodli držať „mäsovú diétu“, určite by ste si poriadne rozhodili organizmus. Naše telo by sa nám za tento nový spôsob výživy rozhodne nepoďakovalo.

Kompletne by sme si rozhodili organizmus

pixabay.com

V prvom rade by v našom tele absentovala vláknina, čo by viedlo k dlhodobej zápche, nafúknutiu a zaťaženiu tráviacej sústavy. V našich črevách by sa nachádzali nestrávené zvyšky mäsa, ktoré by sme vylučovali naozaj komplikovane. To je však len začiatok. Netrápilo by nás len samotné vyprázdňovanie, ale naše telo by si muselo poradiť aj s inými ťažkosťami.

Nedostatok sacharidov

Mäso je v prvom rade zdrojom bielkovín, avšak ani s nimi by sme to nemali preháňať. V prípade neustálej konzumácie mäsa by nášmu telu chýbal zdroj sacharidov. Tie sú v prvom rade rýchlym zdrojom energie, ktorú nevyhnutne potrebujeme. Ak by naše telo nemalo k dispozícii sacharidy, začalo by spaľovať tuk a bielkoviny. Ak vám zasvietili oči a potešili ste sa, že aspoň (konečne) schudnete, ihneď vás prejde radosť, keď vám prezradíme, že pre telo by to malo devastačné následky.

Otrava proteínmi

pexels.com

Táto otrava môže priviesť organizmu až k úplnému kolapsu. Môže sa prejavovať najprv miernou nevoľnosťou, ku ktorej sa pridajú hnačky. V prípade neustálej konzumácie mäsa môže dôjsť k nadprodukcii kyseliny močovej, ktorá vznikne premenou bielkovín na nevyhnutnú glukózu. Pre náš organizmus je vo veľkom množstve toxická.

Nie je mäso ako mäso

Všetkým je zrejmé, že hovädzie mäso má predsa len odlišné nutričné hodnoty ako napríklad mäso z králika. Podľa vedcov je najrýchlejším spôsobom odchodu na druhý svet v rámci „mäsovej diéty“ výlučná konzumácia králičieho mäsa. To obsahuje nízky podiel tuku a pri jeho konzumácii môžete pocítiť tzv. králičí hlad. Napriek tomu, že jete mäso, vaše telo bude pomaly ale isto natrávovať svoje vlastné zásoby a vy sa môžete vyhladovať až na smrť.

Nedostatok vitamínu C

pixabay.com

„Céčko“ je pre správne fungovanie nášho tela esenciálne, bez neho sa dlho nebudete tešiť z pevného zdravia. Mäso ho síce obsahuje v minimálnych množstvách, má to však jeden háčik. Aby sme si ho zabezpečili, museli by sme jesť mäso v surovom stave. Ako by to dopadlo, to radšej nebudeme rozvádzať. Nedostatok vitamínu C sa prejavuje krvácaním ďasien, zhoršeným hojením rán a pocitom únavy.

Viac škody ako úžitku

pixabay.com

Ako vidíte, výlučná konzumácia mäsa nám poriadne môže rozhádzať organizmus. Samozrejme, naši predkovia sa jej nevyhli, avšak tí sa v prehistorickom období nedožívali vysokého veku. Ak mali príležitosť, nepohrdli aj semiačkami, ktoré im aspoň čiastočne dopĺňali chýbajúce živiny. Iným prípadom sú však Eskimáci, ktorí sa živia prevažne rybami. Tie sú však zdrojom viacerých vitamínov a omega 3-mastných kyselín.

Výlučne mäsovú stravu vám určite neodobrí žiaden odborník. Nerobme si teda zle…

Pozri aj: Stačí sa poprechádzať či odfotiť čo sa ti páči. Toto je 7 aplikácií do smartfónu, ktoré ti zarobia peniaze

indy100.com
Uložiť článok

Najnovšie články