Ilustračná foto: acobsschool.ucsd.edu

Pred časom sme vás informovali o svalbardskom trezore s tisíckami semienok rastlín.

V súčasnosti je totiž dôležitejšie než kedykoľvek predtým myslieť na to, či ľudstvo v budúcnosti bude mať čo jesť. Na Zemi neustále pribúda viac a viac ľudí, ktorí si vyžadujú prísun potravín. Veľká Británia sa preto rozhodla zakročiť a vytvoriť špeciálnu kryobanku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vo Veľkej Británii vzniká nová kryobanka

Vytvorenie špeciálnej kryobanky s názvom UK Crop Microbiome Cryobank (UK- CMCB) má na starosti medzinárodná nezisková organizácia CABI, ktorej hlavným cieľom je výskum a zlepšovanie možností týkajúcich sa pestovania plodín. Vedci sa totiž už niekoľko rokov snažia prísť na to, ako udržať krok s rastúcou populáciou a zabezpečiť, aby ľudstvo v budúcnosti nehladovalo.

Ako informuje nezisková organizácia CABI, v kryobanke bude uskladnených niekoľko základných potravín, medzi nimi jačmeň, zemiaky, pšenica, cukrová repa, ovos a repka olejná. CABI spojí sily s ďalšími inštitúciami, aby tak vytvorili niečo ako potravinovú verziu Noemovej archy, píše portál Science Times.

Kryotechnológie umožnia vedcom vytvoriť akúsi časovú schránku. Napríklad, vzorky zeminy budú uchované za pomoci tekutého dusíka. Podobným spôsobom sa uchovávajú aj ľudské kmeňové bunky alebo bunky zvierat, ktorým hrozí vyhynutie, resp. už vyhynuli, píše portál Pubmed.

Budú sa ľudia stravovať kvalitnejšie?

Súčasťou výskumu je hĺbková DNA analýza, ktorá okrem iného umožní vedcom zistiť napríklad aj to, ktoré huby, baktérie, vírusy či iné organizmy sa podieľajú na raste jednotlivých plodín. Kryobanka bude všetky informácie ukladať do databázy, kde bude možné nájsť informácie týkajúce sa plodiny, zeminy, v ktorej rástla a množstvo mikrobiologických údajov. Získané údaje tak budú dostupné aj pre ďalších odborníkov.

Foto: unsplash

Vedci dúfajú, že vďaka tomu bude v budúcnosti možné pestovať kvalitnejšie a výhodnejšie plodiny, ideálne bez použitia množstva pesticídov a chemických hnojív, čo povedie k celkovému skvalitneniu stravovania ľudí. Vedci dodávajú, že pre zabezpečenie dostatočného množstva potravín je nevyhnutná optimalizácia a redukcia množstva agrochemikálií, ktoré škodia životnému prostrediu. Je potrebné, aby sa plodiny pestovali čo najviac biologickým a udržateľným spôsobom.

Organizácia CABI začala dostupné možnosti skúmať ešte okolo roku 1900. Od tých čias sa venuje otázke toho, ako pestovať plodiny tak, aby bolo možné nakŕmiť pribúdajúce množstvo hladných ľudí a zároveň pomôcť životnému prostrediu. Milióny ľudí na celom svete totiž už v súčasnosti ohrozuje hlad a potravinová neistota, a vedci sa obávajú toho, že do roku 2050 sa situácia výrazne zhorší.

Uložiť článok

Najnovšie články