Foto: Bakoš bistro

Nie každý šéfkuchár sa môže pochváliť tým, že varil prezidentke, a to hneď niekoľkokrát.

Mnoho milovníkov dobrého a kvalitného jedla s napätím každoročne očakáva vydanie bedekra Gurmán na Slovensku. Tento rok v ňom padla zmienka aj o košickom Bakoš bistre a o šéfkuchárovi Matejovi Bakošovi. V jeho autorskej reštaurácii Bakoš bistro sme sa boli najesť aj my.

Objav roka

Na košickej Južnej triede sa nachádza podnik, ktorý pôsobí na prvý pohľad pomerne nenápadne. Hovorím o reštaurácii Bakoš bistro, prvej autorskej reštaurácii šéfkuchára Mateja Bakoša. Úprimne, donedávna som o ňom počula len naozaj málo a nikdy som tam nebola. Viac som sa o ňom dozvedela práve vďaka tomu, že som natrafila na článok o udeľovaní Gurmán Award 2024.

Súčasťou Gurmán Award je aj udeľovanie prestížnych zlatých vidličiek. Maximálny počet vidličiek sú 3 a Martinovi Novákovi, ktorého poznáte zo šou Na nože a z jeho reštaurácie Sogu sa podarilo získať jednu. Ako informuje web Gurmán na Slovensku, najvyšší počet vidličiek je rovný úrovni 1,5 až 2 Michelinských hviezd. Práve na udeľovaní tohtoročných cien Gurmán Award odznelo aj meno Mateja Bakoša, stal sa Objavom roka 2024. Ocenenie sa udeľuje kuchárom, ktorí dokázali v konkurenčnom boji vyniknúť a presadiť sa. Mateja Bakoša sme sa pýtali, v čom spočíva tajomstvo jeho úspechu.

„Za získanie titulu Objav roka vďačíme celému tímu v našej firme, keďže gastronómia nie je šport o jednotlivcovi. Myslím si, že jedlo môže chutiť výborne, len ak do toho dávame srdce a lásku. Veľmi nás teší, že sa u nás hostia cítia ako doma a neustále sa k nám vracajú ochutnať niečo nové. Za kľúč k úspechu považujem pokoru pri počúvaní hostí a ich spätnú väzbu. To je veľmi dôležité, aby sme sa mohli neustále zlepšovať. Už od samého začiatku sme kládli dôraz na kvalitu služieb nad kvantitou, preto u nás nenájdete 20 jedál v menu. V tomto prípade je lepšie menej, ale hlavne kvalitne,“ vysvetľuje Matej.

Foto: interez.sk

Jedlá tu ochutnala aj prezidentka

Zaujalo nás, že Bakoš bistro ponúka nielen dobré jedlo, ale aj možnosť naučiť sa ho pripraviť. Otvorilo totiž koncept škôl varenia, kde sa snaží hostí vzdelávať. Ľudia, ktorí sa prihlásia, si môžu vybrať z rôznych tém – od Ázie cez Ameriku, až po tradičnú slovenskú kuchyňu. Najobľúbenejší kurz je momentálne Dokonalo upečené steaky, ktorý je pravidelne vypredaný. Bakoš bistro sa môže pochváliť aj cateringom, ktorý zákazníkom šije na mieru.

Foto: interez.sk

Základom jeho kuchyne sú kvalitné suroviny od lokálnych slovenských výrobcov a nás zaujímalo, čo ho pri vytváraní nových jedál inšpiruje. „Inšpiráciu hľadám najmä v sezónnych surovinách, ktoré sú čerstvé a majú najlepšiu kvalitu. Takto vieme garantovať hosťom tú najlepšiu čerstvosť. Surovinu využívame ako celok – napríklad z vňate si robíme rôzne emulzie alebo ich využívame do omáčok. Z orezov mäsa pripravujeme silnú mäsovú omáčku, ktorá tvorí základ pre ďalšie jedlá a dodáva im silu a charakter. Je veľmi dôležité využívať každý kúsok suroviny, s ktorou pracujeme a premeniť ju na jedlo, príp. textúru v jedle. Nové nápady vznikajú pri rôznych aktivitách, napr. prechádzka po trhu alebo v prírode,“ dodáva šéfkuchár, u ktorého niekoľkokrát jedla dokonca aj prezidentka Zuzana Čaputová.

„Pani prezidentka navštívila naše bistro už tretíkrát, čo je pre nás nesmierna pocta. Spolu so svojím tímom u nás vyskúšala lokálne ryby a tradičné syry. Zároveň ochutnala lokálnu bryndzu s medom a kompresovanými jahodami. Dostali sme skvelú spätnú väzbu, čo nás veľmi potešilo. Budeme sa určite tešiť na ďalšiu návštevu!“

Otestovali sme na vlastnej koži

Tento článok je dostupný členom Interez PREMIUM

Uložiť článok

Najnovšie články