pixabay.com

Nedokážu si to predstaviť, ani keby sa akokoľvek snažili.

Depresia je nepochybne jedným z najhorších psychických ochorení. V prípade, ak sa nepodchytí včas, človek absolútne stráca vôľu žiť a nedokáže nájsť vo svojom živote žiaden dôvod fungovať ďalej. Toto ochorenie má množstvo príznakov, vedcom sa ale podarilo prísť na jeden mimoriadne zaujímavý. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Popísal ho portál Spring. 

Zabudli, aké je to byť šťastný

Vedecká štúdia, ktorú popísal portál Spring hovorí o tom, že ľudia trpiaci depresiou si nedokážu predstaviť, aké to je týmto ochorením netrpieť. 

Znamená to, že si už nespomínajú na obdobie, kedy ich depresia neskľučovala a taktiež si nedokážu predstaviť, že by niečo takéto vo svojom živote ešte niekedy zažili. 

Foto: pixabay.com

Človek trpiaci depresiou stráca emócie

Ako vysvetľuje hlavná autorka štúdie, Dr. Constance Imbault, títo ľudia sú pod vplyvom depresie veľmi apatickí a absolútne stratili schopnosť cítiť nejaké emócie.

Hlavná autorka štúdie dodáva: “Ľudia s depresiou majú tendenciu pociťovať beznádej. A ak si ani len nedokážete predstaviť, aké to je žiť bez nej, môže byť ťažké nájsť motiváciu na jej prekonanie. Nevidíte vtedy totiž svetlo na konci tunela.”

Okolie im nerozumie

Problémom tohto symptómu je aj to, že zdravý človek jednoducho nedokáže pochopiť, ako sa človek trpiaci depresiou cíti a nepochopí, aké je to nemať žiadnu nádej.

Často sa preto stretávame s radami ako “nemysli na to” alebo “určite sa to zlepší”, táto štúdia je ale dôkazom toho, že hovoriť človeku trpiacemu depresiou niečo takéto je nielen zbytočné, ale môže mu to aj ešte viac ublížiť. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov