V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí stretáva s diagnózou demencie, ktorá predstavuje vážny problém pre našu spoločnosť. Navyše sa predpokladá, že počet ľudí trpiacich touto chorobou sa v nasledujúcich troch desaťročiach takmer strojnásobí.
Avšak existuje riešenie, ktoré by nám mohlo pomôcť znižovať riziko demencie – a to prostredníctvom stravy bohatej na horčík. Viac o tom napísal portál Spring.
Podľa výskumu by potraviny bohaté na horčík, ako sú orechy a špenát, mohli prispieť k zníženiu rizika demencie. Zistilo sa, že ľudia s vyšším príjmom horčíka mali nižšiu úroveň scvrkávania mozgu a starnutia. Štúdia zahŕňala viac ako 6 000 ľudí vo Veľkej Británii, ktorí po dobu 16 mesiacov vyplňovali dotazníky o svojom stravovaní.
Na potrave záleží
Tí, ktorí jedli viac potravín bohatých na horčík – vrátane semienok a celozrnných produktov, listovej zelenej zeleniny a strukovín – mali podľa výskumníkov mladší vek mozgu.
Hlavná autorka štúdie, Khawlah Alateeq, uviedla: „Naša štúdia ukazuje, že zvýšenie príjmu horčíka o 41 percent by mohlo viesť k menšiemu scvrkávaniu mozgu spôsobenému vekom, čo sa spája s lepšou kognitívnou funkciou a nižším rizikom alebo oneskoreným nástupom demencie v neskoršom živote. Tento výskum poukazuje na potenciálne prínosy diéty bohatej na horčík a úlohu, ktorú zohráva pri podpore dobrého zdravia mozgu.“
Čo zaradiť do jedálnička?
Zvýšenie príjmu horčíka z 350 mg denne na 550 mg bolo spojené so znížením veku mozgu o jeden rok vo veku 55 rokov. Potraviny bohaté na horčík sú napríklad:
- arašidy
- kešu orechy
- chia semienka
- zemiaky
- hnedá ryža
- jogurt
- ovsená kaša
- mlieko
Rast počtu ľudí s diagnózou demencie je spôsobený jednak starnutím populácie, ale aj nezdravým životným štýlom. Získavanie správnych mikroživín z prirodzených potravín je však zvyčajne lepšie a účinnejšie, ako dopĺňanie stravy výživovými doplnkami.
Ako vidíte, pridávanie horčíkovo bohatých potravín do nášho jedálnička môže mať veľký vplyv na naše celkové zdravie. Jedenie pestrej a vyváženej stravy, ktorá obsahuje dostatok horčíka, môže byť kľúčom k udržaniu nášho mozgu vitálnym.
Nemusíte sa obmedzovať len na zoznam vyššie uvedených potravín – skúste experimentovať s rôznymi receptami a kombináciami chutí, aby ste našli to, čo vám najviac vyhovuje.
Nahlásiť chybu v článku