Vďaka nim budete šťastnejší, zdravší a viac produktívni.

Určite ste sa už stretli s názorom, že to, čo robí človek vo svojom voľnom čase je minimálne rovnako dôležité ako to, čomu sa venuje v práci. My s tým absolútne súhlasíme a preto vám prinášame 5 vedecky podložených tipov na záľuby, ktorým by ste sa mali začať venovať ešte dnes.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Chov zvierat

Zvieratá sú skvelými spoločníkmi. Ak domá máte psa, mačku alebo akéhokoľvek iného miláčika, viete aj to, že vás dokážu vynikajúco zbaviť stresu.

Centers for Disease Control and Prevention preto zverejnili štúdiu, ktorej výsledky dokazujú, že mať doma zviera je skutočne magickým liekom nielen pre dušu, ale aj na naše celé telo.

Vo všeobecnosti sú totiž majitelia zvierat zdravší, než ľudia, ktorí doma žiadne zvieratko nemajú. Preukázaná u nich bola aj nižšia hladina cholesterolu, nižší tlak a vyššia produkcia endorfínov.

pexels.com

#2 Staranie sa o záhradku

Nad prácou v záhradke ste možno doteraz ohŕňali nosom, no nasledovné riadky vás snáď presvedčia o tom, že z tejto činnosti by ste si mali spraviť novú záľubu.

Podarilo sa totiž dokázať, že záhradkárčenie znižuje riziko infarktu až o 30% a riziko vzniku demencie až o neuveriteľných 36%, čo teda vôbec nie sú zanedbateľné čísla.

Dôvodom môže byť to, že záhradkárčenie je spojené s pohybom na čerstvom vzduchu, ktorý nám v dnešnej dobe mnohým tak chýba. Ďalšou príčinou, prečo je táto záľuba taká prospešná je aj to, že pri takejto práci do seba nasávame “slnečný” vitamín D.

#3 Tancovanie

Keď odhodíte všetky zábrany, tancovanie môže byť skutočne zábavné a oslobodzujúce. Vôbec nemusíte na tanečnom parkete predvádzať excelentné kreácie, ide pri ňom len o to, že aspoň na chvíľu dáte svojim pohybom a svojim emóciám absolútne voľný priebeh.

Tanec je zároveň skvelou formou cvičenia, ktorá je šetrná aj ku kostiam a k svalom. A čo je na ňom najlepšie, nielenže takisto znižuje riziko vzniku demencie, ale vaše telo doslova zaplaví endorfínmi.

pexels.com

#4 Písanie

Vôbec nemusíte byť profesionálnym spisovateľom. Mnohé štúdie však dokázali, že ak si nájdete každý deň hoci len 10 či 20 minút na to, aby ste na papier dali všetko, čo vás ťaží, dokáže vás to zbaviť stresu a traumatizujúcich pocitov.

Ako sa však ukázalo v ďalšej štúdii, písanie nie je liekom len na emočnú bolesť, ale aj na bolesť fyzickú. Vedcom sa totiž podarilo dokázať, že u ľudí, ktorí sa každý deň aktívne venovali písaniu, sa rany po fyzických zraneniach hojili podstatne rýchlejšie.

#5 Počúvanie hudby

Ak by ste však radi uprednostnili nejakú pasívnu formu odpočinku, ideálnym pre vás môže byť práve počúvanie hudby. Ako sa totiž dokázalo, práve vďaka hudbe sa dokážeme nielen lepšie koncentrovať na prácu, ale aj lepšie relaxovať.

Viaceré štúdie sa tiež zhodujú v tom, že hudba dokáže vyslovene liečiť pocity osamelosti, depresiu i úzkosť. Prekvapujúce je aj to (alebo ani nie?) že náš mozog reaguje na našu obľúbenú hudbu rovnako, ako na sex alebo na naše najobľúbenejšie jedlo.

Pozri aj: Toto je 5 znamení, že ste uviazli v toxickej práci – aj keď si to o nej nemyslíte

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov