Foto: Photo by Designecologist from Pexels

Láska je jednou zo základných hybných síl života.

Je závislosťou, no je aj záhadou, ktorú sa zatiaľ nikomu nepodarilo vyriešiť. Má nekonečné množstvo opisov, no je lepšie ju cítiť ako sa ju snažiť opísať. Čo spôsobuje, že sa ľudia cítia byť milovaní?

Článok pokračuje pod videom ↓

Láska naprieč kultúrami

Pred časom sa vedci rozhodli, že vykonajú štúdiu, v ktorej základným oporným bodom bude tzv. teória kultúrneho konsenzu. To znamená, že vedci sa ľudí nepýtali, vďaka čomu sa cítia byť milovaní oni sami, ale vďaka čomu majú ten pocit ľudia vo všeobecnosti.

Vedci predpokladali, že existuje všeobecná definícia lásky spoločná všetkým kultúram, ktorá je zdieľaná napríklad romantickými komédiami, knihami či inými spôsobmi. Nech už každý prežíva lásku akýmkoľvek spôsobom, podvedome a inštinktívne jej rozumieme všetci.

Foto: unsplash

60 popisov lásky

Výskumu sa zúčastnilo takmer 500 jedincov, pričom ich úlohou bolo reagovať na prieskum pozostávajúci zo 60 položiek. Dotazník pozostával zo súboru tvrdení, pričom každé z nich popisovalo istú situáciu a začínalo sa vetou: „Väčšina ľudí sa cíti milovaná, keď…“, pričom situácie sa líšili od romantických a sexuálnych až po platonické, ako napríklad dostávanie komplimentov či pocit akceptácie. Účastníci sa mali vyjadriť, či s danými výrokmi súhlasia alebo nie.

Top 5

Samozrejme, potom nasledovala fáza štatistiky, na základe ktorej došli vedci k zaujímavým záverom. Zostavili zoznam 5 položiek, ktoré podľa účastníkov výskumu najlepšie definovali to, čo spôsobuje u ľudí pocit, že sú milovaní. Čo to bolo?

  • Zažiť pocit prepojenosti s prírodou.
  • Keď vám niekto povie „ľúbim ťa“.
  • Keď je domáci miláčik šťastný, že vidí svojho majiteľa.
  • Keď sa k vám pritúli vaše dieťa.
  • Keď vám niekto preukáže súcit v náročnej situácii.

Ako vidíte, zoznam je skutočne zaujímavý a vedcov prekvapil fakt, že do zoznamu top 5 sa neprepracovali žiadne fyzické ani romantické prejavy lásky. To však neznamená, že by napríklad držanie sa za ruky nevyvolávalo v ľuďoch pocit lásky, ba práve naopak. Zdá sa však, že ľudia naprieč kultúrami sa zhodli na tom, že láska je skôr platonická a vyjadruje sa najmä na úrovni rodiny.

Foto: unsplash

Opak lásky

Samozrejme, vedci nezabudli ani na opačný pól prejavov lásky, teda to, čo ľudia považujú za najmenej vhodné prejavy lásky.

  • Jedinec chce s tým druhým stráviť všetok svoj voľný čas.
  • Jedinec sa snaží zmeniť svoje správanie tak, aby zodpovedalo zdravšiemu životnému štýlu.
  • Jedinec sa správa majetnícky.
  • Jedinec radí tomu druhému v tom, čo je pre neho najlepšie.
  • Jedinec chce vždy vedieť, kde práve je ten druhý.

Dáva to zmysel, výskumy totiž ukazujú, že zoznam 5 najmenej želaných prejavov lásky sú zároveň tie, ktoré poukazujú na to, že nejde o rovnocenný partnerský vzťah, ale o taký, kde sa jeden z partnerov snaží mať pod kontrolou toho druhého.

Samozrejme, výsledky výskumov sa nevzťahujú na každého, každý prežíva lásku ináč a má iné potreby. Ak chcete vedieť aké, jednoducho sa opýtajte toho, na kom vám záleží.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov