Photo by Danie Franco on Unsplash

Depresia nemusí mať smutnú tvár.

Možno ste sa už niekedy stretli s tým, že ste nechceli veriť tomu, že niekomu bola diagnostikovaná depresia. “Veď vyzerá šťastne”, hovorili ste si. Problémom ale je, že depresia nemá tvár a ľudia, ktorí ňou trpia, sa skutočne môžu veľmi často aj usmievať. Paradoxne ide už o stav, kedy sa vzdal človek akejkoľvek nádeje a je na tom veľakrát horšie ako niekto, kto má na tvári smutný výraz či slzy. 

Článok pokračuje pod videom ↓

S týmito 5 vecami sa môžete stretnúť aj vy, ak skrývate svoju depresiu za úsmev. Skvele ich popísal kanál Psych2Go na svojom Youtube kanáli. 

#1 Vyzeráte optimisticky a šťastne

…avšak iba navonok. V skutočnosti je už vaše vnútro absolútne temné a nedokážete v sebe nájsť jediný dôvod, ktorý by vám dal aspoň drobnú nádej, že všetko bude v poriadku. Neveríte ale tomu, že niekto by vám dokázal pomôcť, preto predstierate šťastie – aby ste sa vyhli akýmkoľvek otázkam. 

#2 Ste “posadnutý” dokazovaním svojho šťastia

K tomuto používate svoje sociálne siete. Máte doslova neodolateľnú potrebu neustále tam zverejňovať príspevky, príbehy či statusy o tom, ako veľmi šťastným človekom ste. V skutočnosti len v kútiku duše dúfate, že ak o tom presvedčíte iných, presvedčíte tým aj seba. 

Autor fotky: Gustavo Almeida na Pexels

#3 Myslíte si, že vyhľadať pomoc by bolo prejavom slabosti

Už odkedy vás skrytá depresia trápi, sa ju snažíte zmiesť pod koberec. Trpíte totiž predstavou, že ak by ste sa pokúsili o vyhľadanie pomoci, bolo by to dôkazom vašej slabosti. Opak je ale pravdou – vyhľadať pomoc v takýchto prípadoch je práveže dôkazom tej najväčšej sily. 

#4 Neustále predstierate úsmev

Usmievate sa, keď vám je ťažko. Usmievate sa, keď vám je do plaču. Usmievate sa, keď už ďalej nevládzete. Usmievate sa jednoducho neustále. Je to akýsi váš ochranný štít, ktorým sa chcete ochrániť voči tej vojne, ktorá práve prebieha vo vašom vnútri. 

#5 Neustále sa snažíte byť zaneprázdnený

Myslíte si, že keď sa neustále budete niečomu venovať, nebudete mať čas na to, aby vás napádali vaše depresívne myšlienky. Takto to ale nefunguje, ony si povolenie nepýtajú. Navyše máte pocit, že keď budú iní vidieť, ako veľmi zaneprázdnený ste, ani im nenapadne myslieť si, že máte depresiu. 

youtube/psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov