Foto: consequenceofsound.net

Je to neférové, no je to, žiaľ, tak…

Podľa správnosti by to predsa malo byť tak, že milí, starostliví, milujúci, úprimní a citliví ľudia k sebe budú priťahovať skutočne dobrosrdečných partnerov, ktorých si zaslúžia. Ako však všetci veľmi dobre vieme, pravdou je opak a vo väčšine prípadov je to tak, že tí najlepší ľudia k sebe priťahujú sebcov a prežívajú jeden toxický vzťah za druhým.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo to tak je? Zaujímavú odpoveď na túto otázku priniesol portál Brightside. 

Zo začiatku vyzerá vždy všetko priam ako z rozprávky. Náš nový objav sa spočiatku správa tak, že by nám zniesol aj modré z neba, no zrazu zisťujete, že všetko je inak. Kde sa teda stala chyba?

Smutnou pravdou je, že ste bohužiaľ natrafili na narcistu. Ide o ľudí, ktorí pri nadväzovaní vzťahu neukazujú svoju pravú tvár – práve naopak. Sú priateľskí, nesmierne láskaví, priam až očarujúci. Ich hlavným cieľom je získať si dôveru ľudí presne ako vy – dôverčivých a milujúcich, ktorí im odovzdajú všetku svoju lásku, a tým im budú dokazovať ich hodnotu. Veľa narcistov nosí svoju masku dokonca tak dobre, že si ju ani oni sami neuvedomujú. 

Photo by Lucas Pezeta from Pexels

Psychológ W. Keith Campbell z University of North Carolina je autorom veľmi zaujímavej štúdie, ktorej výsledky vysvetľujú, prečo tí najlepší ľudia často končia v zajatí narcistov. Ako totiž Campbell dokázal, pre každého narcistu sú mimoriadne atraktívne 2 typy ľudí, a to:

  • Ľudia, ktorí ich budú obdivovať.
  • Mimoriadne atraktívni či mimoriadne úspešní ľudia.

Nachádzate sa v jednej z týchto 2 skupín? Ak áno, môžete si byť istí, že nejeden narcista vás má v hľadáčiku. Čo ich, naopak, nepriťahuje, je prekvapivo prílišná starostlivosť. Práve naopak, takýto typ správania môže narcistu odplašiť. Pri starostlivom človeku totiž pociťuje “povinnosť” vracať mu jeho starostlivosť naspäť, čo sa takýmto ľuďom, samozrejme, nepáči. 

Narcisti hľadajú niekoho, v kom sa sami vidia – niekoho, kým by chceli oni sami byť. Predstavte si ich ako parazitov, ktorí sa jednoducho potrebujú priživiť na vašej energii, na vašej atraktivite či na vašom úspechu. Vás budú zámerne ponižovať, aby ste si svoju hodnotu neuvedomovali, no sami z vás budú “vyciciavať” vaše sebavedomie a spokojnosť a budú sa na nich priživovať. 

Dajte si preto pozor, komu otvoríte svoje srdce a ak cítite, že niečo nie je v poriadku, radšej zaraďte spiatočku, kým nie je neskoro. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov