V tomto prípade sa to potvrdilo úplne doslovne. Vedci sa totiž v tejto štúdii rozhodli pozrieť na to, ako ovplyvňuje jedlo, ktoré jeme to, ako sa cítime. Zamerali sa pritom na ľudí, ktorých trápili úzkosti alebo boli neurotickí. Podarilo sa im ale objaviť istý druh potravín, ktorý dokáže úzkostné pocity veľmi výrazne zmierniť.
Túto zaujímavú štúdiu publikoval portál Spring.
Fermentované potraviny ako liek
Vedcom sa v rámci štúdie podarilo zistiť, že ľudia, ktorí jedia viac fermentovaných potravín, pociťovali nižšiu mieru úzkosti. Tento výsledok bol ešte znásobený pri respondentoch, ktorí boli vysoko neurotickí.
Odborníci sa zhodujú na tom, že za takýto priaznivý vplyv môžu probiotiká, ktoré sú vo fermentovaných potravinách obsiahnuté v naozaj veľkom množstve.
Medzi fermentované potraviny patria napríklad:
- Kefír,
- tempeh,
- kombucha,
- miso,
- kimči,
- kyslá kapusta,
- probiotický jogurt,
- bryndza,
- a iné.
Mikroorganizmy v črevách ovplyvňujú našu myseľ
K výsledkom štúdie sa jeden z jej autorov, profesor Matthew Hilimire, vyjadril nasledovne: “Probiotiká vo fermentovaných potravinách priaznivo menia prostredie v črevách, čo následne ovplyvňuje mieru úzkosti. Myslím si, že je fascinujúce, ako mikroorganizmy v našom čreve dokážu ovplyvniť našu myseľ.”
Pomáha aj cvičenie
Vedcom sa však popri tejto štúdii ukázal aj jeden ďalší zaujímavý fakt, a to síce že čím viac času venovali respondenti fyzickej aktivite, tým nižšia bola ich úzkosť.
Autori štúdie preto jednoznačne odporúčajú aplikovať tieto zistenia a liečbu úzkosti okrem liekov či psychoterepie rozšíriť aj o konzumáciu ferementovaných potravín a cvičenie.
spring
Nahlásiť chybu v článku