Foto: Photo by Erik Mclean from Pexels

Toxická pozitivita môže byť naozaj škodlivá.

Ľudia si veľakrát možno ani neuvedomujú, ako ňou škodia, alebo že vlastne sú toxicky pozitívni. A možno sa toho niekedy nechtiac dopúšťate aj vy sami. Ako teda rozlíšiť toxickú pozitivitu od skutočnej empatie? Pomôže vám porovnanie týchto 4 výrokov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Popísal ich portál The Minds Journal. 

#1 Toxická pozitivita: “Dostaneš sa z toho!” / Empatia: “Raz to určite pominie, ale rozumiem tomu, aké je to pre teba teraz ťažké.”

Keď niekoho niečo trápi, povedať, že to “bude dobré” je asi jednou z najhorších vecí, aké môžeme spraviť. Keď človek stratil nádej, nepotrebuje počuť veci, ktorým aktuálne sám neverí – potrebuje pochopenie. 

#2 Toxická pozitivita: “Iní ľudia to majú ešte ťažšie.” / Empatia: “Rozumiem tomu, že tvoju bolesť nezmierni to, že niekto na tom môže byť aj horšie.”

Sami veľmi dobre viete, že keď nás niečo trápi, vždy máme pocit, že “najväčší na svete” je práve ten náš problém. Takéto subjektívne vnímanie je ale úplne prirodzené a utešovať niekoho tým, že na svete sú aj ľudia, ktorí to majú ťažšie, na jeho probléme naozaj nič nemení. 

unsplash

#3 Toxická pozitivita: “Buď pozitívny!” / Empatia: “Je úplne v poriadku, že sa necítiš dobre.”

Častou chybou je tiež snažiť sa niekoho presvedčiť o tom, že musí byť pozitívny 24/7, a to bez ohľadu na to, čo sa práve v jeho živote deje. Každý má právo na to byť smutný či jednoducho cítiť sa zle. Našou úlohou vtedy nie je presviedčať ho o opaku, ale podať mu pomocnú ruku, či hoci len poskytnúť rameno na vyplakanie. 

#4 Toxická pozitivita: “Musíš byť šťastný!” / Empatia: “Dopraj si čas. Emócie nedokážeme ovládať nasilu.”

Keď je niekto šťastný, nedokážete mu prikázať, aby bol nešťastný. A rovnako to platí aj naopak. Pokiaľ je niekto smutný, síce sa ho môžete snažiť rozveseliť, no takýmito príkazmi nič nedokážete, skôr práve naopak.

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov