Image by Sammy-Sander from Pixabay

Ich preferencie sú jasné.

Koľko času denne venujete pozeraniu televízie? Ak si TV pozriete v rámci večerného relaxu a sledujete nejaký dobrý film, či si pozriete správy, nie je na tom, samozrejme, nič zlé. Vedci sa ale zamerali na to, aké programy najviac lákajú ľudí s narcistickou osobnosťou. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tom napísal portál Spring. 

Výsledok vás zrejme neprekvapí 

Aký názor máte na reality show? Ak by ste odhadovali, že práve tento typ relácie obľubujú narcisti najviac, trafili ste klinec po hlavičke. 

Ako sa ukázalo, ľudia, ktorí sledujú reality show, majú tendenciu disponovať najväčším množstvom narcistických osobnostných čŕt. 

Ako sa ale vedcom podarilo dokázať, naopak, najlepšie obstáli ľudia, ktorí najčastejšie sledujú správy. Títo disponujú narcistickými črtami najmenej. 

Prečo je to tak, vysvetľuje Ted Dickinson, spoluautor štúdie: “Niektorí ľudia s narcistickými črtami hľadajú mediálne známe postavy, ktoré sú im povahovo podobné. Iní zas v reality show vidia narcizmus ako normalizované správanie, a začínajú sa tak správať ešte viac narcisticky.”

Image by Jan Vašek from Pixabay

Milujú aj iné relácie

Prekvapujúcejšie už ale bolo, že narcisti obľubujú aj ďalšie 3 typy relácií, a to konkrétne: 

  • športové relácie,
  • politické talk show,
  • thrillery. 

Je vo všeobecnosti známe, že ako v politike, tak aj v športe či v thrilleroch sa často vyskytujú ľudia s narcistickými črtami, je teda pravdepodobné, že dôvod, prečo narcisti vyhľadávajú tieto relácie je rovnaký, ako pri reality shows. 

Prekvapujúce bolo ale aj ďalšie zistenie vedcov, ktoré poukázalo na to, že u vysokoškolákov je narcizmus na prudkom vzostupe. 

spring

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov