Photo by Katerina Holmes from Pexels

Všetko, čo urobíme, spúšťa v tele nejaké chemické reakcie.

Ako podľa portálu Your Tango prezrádza antropológ David Givens, história flirtovania siaha až neuveriteľných 500 miliónov rokov dozadu. Viete si predstaviť, ako mohlo vyzerať vtedy? Odvtedy síce prešlo množstvo času a jeho techniky sa zmenili, no jedna vec ostala rovnaká – to, čo flirtovanie spôsobuje v našom tele a mozgu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Udejú sa pri ňom tieto 3 zaujímavé veci.

#1 Spustí sa reakcia boj/útek

Vysvetlenie antropológa je doslova “živočíšne”. Hovorí totiž o tom, že všetky živočíchy majú prirodzene vrodenú nedôveru voči ostatným živočíchom, čo spôsobuje, že keď sa stretneme s iným človekom, ozve sa v našom mozgu amygdala a spustí sa automatická reakcia boj/útek. Flirtovanie je ale to, čo pomáha tento inštinkt potlačiť. 

Ako Givens vysvetľuje: “Samec a samica sa musia dostať blízko seba, aby si mohli vymeniť genetický materiál. Existujú ale isté signály, ktoré sa vyvinuli, aby tým poukázali na záujem a bezpečnosť. A presne to sú znaky a signály, ktoré tvoria flirtovanie.”

#2 Druhej osobe vysielate podvedomé signály

Ako sme už spomínali vyššie, všetko, čo sa v tele udeje, je chemickou reakciou – a inak to nie je ani v tomto prípade. Amygdala je totiž súčasťou väčšieho systému, ktorý nazývame limbický. Keď strach z druhej osoby pominie, velenia sa chopí zvyšok tohto systému, a spustí naše túžby, medzi ktoré patrí aj túžba po sexe. 

Photo by Katerina Holmes from Pexels

Z mozgu sa vtedy začne uvoľňovať dopamín, ktorý môže za chvíľkovú eufóriu a vaše telo začne druhej osobe vysielať signály, že máte záujem intímne sa s ňou zblížiť. 

#3 Vo vašom tele sa spustí rada ďalších reakcií

Aj keď môže flirtovanie potrvať len niekoľko sekúnd a môže spočívať hoci len v intenzívnom očnom kontakte a úsmeve, vo vašom tele sa spustí množstvo reakcií.

Medzi ne môže patriť napríklad zvýšený srdcový tep, potiace sa dlane, zvýšený krvný tlak, červenanie sa a podobne. Nemajte ale obavy, je to úplne v poriadku, ide len o reakciu sympatického nervového systému. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov