Foto: pixabay.com

Ovládol stres váš život?

Zaujímavosťou pri strese je to, že pokiaľ je v životoch ľudí prítomný len v akejsi znesiteľnej miere, neustále sa naňho sťažujú. Paradoxne, akonáhle úplne pohltí nielen nás, ale aj celý náš život, začneme sa spravidla tváriť, že sa vlastne nič nedeje, a všetko je v poriadku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Your Tango popísal 10 varovných znamení, že tento obranný mechanizmus sa už spustil aj u vás. 

#1 Neustále sa o niečo obávate. Máte pocit, že tento vnútorný hlas, ktorý vás večne znepokojuje, jednoducho nedokážete vypnúť. 

#2 Veľmi ľahko vás niečo rozruší alebo nahnevá. Sami cítite, že vaša sebakontrola je na bode mrazu. 

#3 Nedokážete nájsť pokoj. Trápi vás pretrvávajúca vnútorná nervozite a nech robíte čokoľvek, nedokážete sa jej zbaviť. 

#4 Neuveriteľne rýchlo vás niečo irituje. Často sú to pritom aj veci, ktoré vám predtým nerobili absolútne žiaden problém.

pixabay.com

#5 Máte problém so sústredením sa. Keď pred sebou máte nejakú úlohu, jej splnenie vám trvá niekoľkonásobne dlhšie ako predtým, pretože jej jednoducho nedokážete venovať pozornosť. 

#6 Cítite pretrvávajúcu a neutíchajúcu únavu. Môžete prespať hoci aj celý víkend, aj tak sa ráno zobudíte s tým, že sa cítite nesmierne vyčerpane. 

#7 Trápi vás bolesť svalov. Všimnúť si to môžete predovšetkým na ramenách, temene, na brade či na bruchu. Je to preto, že tieto svaly v strese podvedome napíname, v dôsledku čoho vás môžu začať doslova bolieť. 

#8 Máte problémy so spánkom. Buď sa vám kvôli neutíchajúcemu prúdu myšlienok nedarí zaspať, alebo ráno nedokážete nájsť jediný dôvod na to, aby ste vstali z postele (prípadne obe naraz).

#9 Trápia vás ataky paniky. V týchto momentoch sa vám trasie celé telo, potíte sa, cítite sa mdlo a môžete mať problémy s dýchaním. Takýto stav je pritom často spôsobený len nejakou maličkosťou, nad ktorou by ste predtým len mávli rukou. 

#10 Vyhýbate sa kontaktu s ľuďmi. Osobne sa už nestretávate s nikým a vaša obrazovka je preplnená neprečítanými správami a zmeškanými hovormi. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov