Foto: Pexels/MART PRODUCTION

Sú rýchle a efektívne.

V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že pokiaľ človek cíti, že nejaký problém už ďalej nezvláda riešiť sám, vyhľadať pomoc terapeuta či psychológa je to najlepšie, čo môže spraviť. Existujú však ale aj určité činnosti, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie už za pár minút. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ich zoznam priniesol portál Medium. 

#1 Každé ráno si napíšte, čo vás v danom dni čaká. Je to skvelá pomôcka pre každého, a mimoriadny efekt má, ak niekto trpí napríklad ADHD či úzkosťou. 

#2 Nikdy sa nesnažte svoje emócie potlačiť. Čím viac sa o to budete snažiť, tým budú silnejšie. 

#3 Každý jeden deň sa aspoň na 30 min prejdite na čerstvom vzduchu. Okysličí a prekrví to váš mozog, čo je v situáciách, kedy sa cítime psychicky zle, nesmierne dôležité. 

#4 Definujte si, čo je pre vás “úspech”, a začnite pracovať na jeho dosiahnutí. Aj drobný pokrok pre vás bude v ťažkom období hotovým balzamom na dušu.

#5 Keď vás nabudúce prepadne nejaká vtieravá, negatívna myšlienka, spomeňte si na to, že minimálne 90 % vašich obáv sa nikdy nenaplnilo. 

#6 Popremýšľajte nad tým, kým sa obklopujete. Vo väčšine prípadov zistíte, že problémom nie ste vy, ale niekto, kto neustále prekračuje vaše hranice. 

Pexels

#7 Začnite cvičiť. Dôležitosť fyzického pohybu pre to, aby sme sa cítili psychicky lepšie, už potvrdilo množstvo štúdií. 

#8 Nech sa stalo čokoľvek, odpustite si. Bez toho, aby ste to spravili, sa ďalej neposuniete.

#9 Sledujte, akým činnostiam venujete počas dňa čas a všímajte si, ako na vás pôsobia. Akonáhle spozorujete, že niečo vás len oberá o čas a kradne vám to energiu, vzdajte sa toho.

#10 Vyhnite sa jedlám, ktoré zvyšujú hladinu inzulínu, ako napr. chlieb či sladkosti. Spôsobuje to totiž prudšie výkyvy nálad. 

#11 Každý deň si vyčleňte 5 minút na to, aby ste si napísali veci, za ktoré ste vo svojom živote vďační. 

#12 Ak ste muž, nechajte si skontrolovať svoju hladinu testosterónu. Pokiaľ je prinízka, môže to byť dôvodom vašej napätosti, zlej nálady či úzkosti.

#13 Pokiaľ máte sedavé zamestnanie, každých 45-60 minút vstaňte a poriadne sa ponaťahujte.

#14 Naštudujte si nejaké jednoduché dychové cvičenia. Zaberú vám len pár sekúnd, no spravia obrovský rozdiel a sú vynikajúcou “prvou pomocou” pri strese či úzkosti. 

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov