Foto: pixabay.com

Táto jediná vec pomohla až 38 % ľudí, ktorí trpeli samovražednými myšlienkami.

V prípade najzávažnejších duševných ochorení je, samozrejme, nevyhnutná už aj pomoc odborníka a vo väčšine prípadov aj medikamentózna liečba, avšak predsa existuje ešte niečo, čo má nezastupiteľnú rolu. Informuje o tom portál Spring. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedcom sa na základe výskumu podarilo zistiť, že mať niekoho, komu sa môžete zdôveriť, je absolútne kľúčové a pri zotavovaní sa z duševných chorôb ide o kľúčový faktor. 

Vedci vo svojom výskume, ktorého sa zúčastnilo celkom 2 884 respondetov, ktorí trpeli samovražednými myšlienkami — väčšinou v dôsledku nejakej psychickej choroby alebo zneužívania návykových látok. 

Dr. Philip Baiden, hlavný autor štúdie, sa vyjadril nasledovne: “Zistili sme, že medzi jednotlivcami, ktorí mali v minulosti samovražedné sklony, tí, ktorí majú niekoho, komu by sa mohli zdôveriť, mali sedemkrát vyššiu pravdepodobnosť úplného duševného vyliečenia.”

pixabay.com

Navyše, nielenže sa títo ľudia zbavili samovražedných myšlienok, ale navyše potvrdili, že opäť cítili každý deň šťastie a opäť začali byť spokojní so svojím životom. 

Vedcom sa tak týmto spôsobom podarilo potvrdiť, že sociálna podpora je nevyhnutným faktorom pre dobré duševné zdravie. Ukázalo sa tiež, že takíto ľudia pociťujú zvyčajne nižšiu úroveň úzkosti.

Ukázalo sa však, že okrem toho majú veľmi veľký vplyv aj faktory:

  • vek (menej ohrození sú starší ľudia),
  • pohlavie (menej ohrozené sú ženy)
  • vyšší príjem
  • spiritualita

Profesorka Esme Fuller-Thomson, spoluatorka štúdie, sa vyjadrila nasledovne: “Naše zistenia poskytujú nádej pre tých, ktorí sú v hlbokom zúfalstve. Veľa ľudí so samovražedným myšlienkamitotiž môže opäť dosiahnuť vysokú úroveň šťastia a úplne duševné zdravie. Na konci tunela ich teda čaká svetlo.”

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov