Foto: pixabay.com

Kontroverzná štúdia rozdelila ľudí na dva tábory.

Myslíte si, že estetická medicína a mentálne zdravie človeka toho veľa spoločného nemajú? Omyl. Majú toho spoločné oveľa viac, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Jedným z dôkazov je aj táto štúdia, ktorej sa podarilo prísť na naozaj zaujímavé zistenie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

O botoxových injekciách ste už určite neraz počuli. O ich účinkoch na vrásky vie každý, napadlo by vám ale, že majú aj veľmi zaujímavý vedľajší účinok? Viac o tom napísal portál Spring.

Nevyhladia len tvár, ale aj dušu

Nadnesene povedané je to naozaj tak. Botox je svalový relaxant, ktorý sa v estetickej medicíne používa na elimináciu vrások na tvári. Nová vedecká štúdia ale dokázala, že okrem tohto efektu pomáhajú botoxové injekcie znižovať aj úzkosť a okrem vrások eliminujú aj depresiu. 

Vedci pozorovali tento zaujímavý efekt na ľuďoch, ktorým bola botoxová injekcia aplikovaná na 4 rôzne miesta na tvári (teda nielen na čelo). 

Okrem eliminácie úzkostných a depresívnych stavov došlo tiež k prekvapujúcemu zlepšeniu stavov migrén. 

Išli na to z opačného konca

Na to, ako vznikol prvotný nápad na realizáciu tejto štúdie, odpovedal jej hlavný autor, profesor Ruben Abagyan, nasledovne: “Ohľadom botoxu je hlásené veľké množstvo nežiadúcich účinkov, no pozornosť sa neustále sústredí len na tie negatívne. Naša predstava ale bola iná. Prečo to neurobiť naopak a nezamerať sa na tie pozitívne?”

pixabay.com

Čo môže za tento vedľajší účinok?

Samozrejme nielen vedcov, ale aj širokú verejnosť tieto závery prekvapili a otvorila sa tak diskusia o tom, ako je to možné. 

Prvotné odhady diskutovali o súvislosti s tým, že človek po botoxe sa nedokáže zamračiť, čo by sekundárne mohlo viesť k zlepšeniu duševného stavu.

Túto súvislosť ale vedci vyvrátili skutočnosťou, že rovnaký efekt bol pozorovaný aj u ľudí, u ktorých botox nebol použitý na vyhladenie čelových vrások, a teda “mračiť” sa dokázali aj naďalej. 

Prikláňajú sa preto k vysvetleniu, ktoré hovorí o tom, že botox sa môže transportovať aj do centrálneho nervového systému, na ktorý má priaznivý efekt. 

Čísla hovoria jasnou rečou

Štúdia, ktorou vedci poukázali na priaznivé účinky tohto často diskutovaného estetického zákroku, sa stala pomerne kontroverznou, čísla ale hovoria jasnou rečou.

Ukázalo sa totiž, že úzkostné pocity poklesli u ľudí po botoxe o 22 až 72 %, pričom pri depresívnych bol zaznamenaný pokles až o neuveriteľných 40 až 88 %.

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov