Foto: Unsplash/Braxton Apana

O niektorých ste už možno počuli, o iných ešte zrejme nie.

Akékoľvek psychické ochorenie je pre daného človeka veľkou osobnou tragédiou, nakoľko výrazne ovplyvňuje život a na to, aby sme sa z neho dostali, je vždy potrebná obrovská vôľa a odborná pomoc. O to horšie je ale trpieť nejakým ochorením či syndrómom, ktoré je vo svete nielenže ojedinelé, ale je naozaj ako z nejakého zlého filmu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Osem tých najviac desivých popísal portál The Minds Journal. 

#1 Erotománia

Pri erotománii je človek doslova posadnutý nejakou osobou (zväčša nejakou celebritou) a myslí si, že daná osoba ho miluje. Niekedy je presvedčenie týchto ľudí natoľko silné, že si myslia, že sú s touto osobou v romantickom vzťahu. 

#2 Mýtománia

Určite ste sa už niekedy stretli s človekom, ktorý neustále klamal. Napadlo vám ale, že mohol trpieť mýtomániou? Ide o ochorenie, kedy sa človek stáva kompulzívnym klamárom a klame naozaj vo všetkom. Problémom je, že klame toľko, že svojim klamstvám verí už aj on sám. 

#3 Stendhalov syndróm

Ľudia, ktorí trpia týmto syndrómom, nemôžu navštevovať napr. múzeum, galériu alebo hory. Ak sú totiž vystavení prílišnej kráse, začnú trpieť panickými atakmi, halucináciami a dostavuje sa u nich aj disociácia. 

#4 Capgrasov syndróm

Ľudia trpiaci týmto syndrómom trpia dezilúziou a veria tomu, že nejaký votrelec nahradil niekoho z ich blízkych — napr. manžela, dieťa, mamu a podobne. 

pixabay.com

#5 Syndóm mimozemskej ruky

Ak niekto trpí týmto syndrómom, verí tomu, že jeho ruka má svoju vlastnú myseľ, ktorou sa aj riadi. Myslí si teda, že jeho vlastná ruka ani nie je jeho a nepatrí k jeho telu. V extrémnych prípadoch dokonca  dochádza k tomu, že pacient sa pokúsi o jej odrezanie, odtrhnutie či dokonca odhryznutie. 

#6 Klinická lykantrofia 

V tomto prípade trpí človek presvedčením, že sa dokáže premeniť na zviera. Klinická lykantrofia sa u ľudí, ktorí ňou trpia často spája s presvedčením, že sa dokážu premeniť na vlkolaka. 

#7 Syndróm Alice v krajine zázrakov

V tomto prípade dochádza k úplnému zneškodneniu vnímania času i priestoru. Človek nerozoznáva veľkosti predmetov ani svojho vlastného tela a pridružujú sa halucinácie, nevoľnosť a celková zmätenosť. 

#8 Syndróm chodiacej mŕtvoly

Názov tohto syndrómu je presne rovnako desivý, ako desivá je skutočnosť. Človek trpiaci týmto syndrómom totiž verí, že jeho orgány už prestali fungovať, a že je už mŕtvy. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov