Foto: Photo by Anastasia Shuraeva from Pexels

Máte radi šampanské? Ak áno, máme pre vás skvelú správu.

Táto správa poteší každého milovníka nedeľných brunchov, ale aj zamilované páry, ktoré si radi šampanským spríjemnia romantický večer, či ľudí, ktorí si tento nápoj radi vychutnajú pri posedení s priateľmi. Vedcom sa totiž podarilo prísť na niečo skvelé.

Článok pokračuje pod videom ↓

Štúdiu o pozitívnom vplyve šampanského na našu myseľ publikoval portál Your Tango. Ako uvádza, podľa výskumu pomáhajú 3 poháre šampanského týždenne predchádzať demencii a taktiež Alzheimerovej chorobe. 

Ako sa vedcom podarilo potvrdiť, môžu za to zlúčeniny nachádzajúce sa v hrozne Pinot Noit a Pinot Meunier, ktoré sa používajú na výrobu šumivého šampanského. 

Tu sa ale benefity tohto lahodného nápoja ani zďaleka nekončia. Štúdia iniciovaná Reading University totiž ukázala, že ľudia, ktorí si šampanské doprajú pravidelne, by si ním mohli posilňovať aj priestorovú pamäť. Ak teda máte problém s tým, že neustále hľadáte svoje kľúče alebo svoj mobil, 3 poháre šampanského týždenne by to mohli vyriešiť.

Photo by KoolShooters from Pexels

Profesor Jeremy Spencer z Reading University sa vyjadril nasledovne: “Tento výskum poukázal na to, že mierna konzumácia šampanského má potenciál ovplyvniť kognitívne funkcie, ako napríklad pamäť. Deje sa to pôsobením menších fenolových zlúčenín, pri ktorých sme predtým predpokladali, že nemajú žiadnu biologickú aktivitu.” 

Zároveň ale musíme dodať, že všetky závery získali vedci z výskumu, ktorý zatiaľ prebehol len na potkanoch. Dr. David Vauzour ale hovorí: “V blízkej budúcnosti prenesieme tieto zistenia aj na ľudí. Už sa nám to podarilo pri iných potravinách bohatých na polyfenoly, ako napríklad čučoriedky alebo kakao. Je preto vysoko pravdepodobné, že rovnaké výsledky dosiahneme aj pri šampanskom.”

Vedci tiež upozorňujú na to, že stále hovoríme o miernej konzumácii šampanského, teda o už spomínaných troch pohárikoch týždenne (ideálne nevypitých naraz, ale počas viacerých dní). Samozrejme pri tom netreba zabúdať ani na zdravú životosprávu, do ktorej neodmysliteľne patrí napríklad zdravá strava či pravidelný pohyb. 

Pohárik šampanského však môže byť príjemným spestrením a spojením príjemného s užitočným. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov