Foto: Unsplash/Sarah Brown

Syndróm ADHD je čoraz diskutovanejším.

Už sa totiž vie, že ani zďaleka nejde len o niečo, čo trápi deti, a nie je to “obyčajná hyperaktivita”, ako sa hovorilo kedysi. Príznaky ADHD sú ďaleko rozsiahlejšie a čoraz častejšie trápi aj množstvo dospelých. Okrem príznakov, o ktorých sa diskutuje relatívne veľa, je tu ale aj jeden, o ktorom sa hovorí menej. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Bližšie ho popísal portál Spring, ktorý hovorí o tom, že ak je hromadenie vecí vaším zlozvykom, mali by ste sa mať na pozore. Môže totiž ísť o jeden z prvých príznakov ADHD. 

Ide tak o symptóm, ktorý sa pridružuje k tým viac známym, ktorými sú problémy so sústredením, nepokoj či nemožnosť relaxácie.

Prejavy hromadenia vecí

Spomedzi ľudí, ktorí trpia ADHD, uvádza až 1 z 5, že ho trápi práve aj spomínané hromadenie vecí. To sa môže prejavovať nasledovne:

  • Nedokážete sa zbaviť ničoho, čo máte doma, a to ani evidentne nedôležitých vecí ako napr. starej pošty, oblečenia, ktoré je už zničené a pod. 
  • Keď niečo musíte vyhodiť, ste veľmi v strese.
  • Doma už máte extrémny neporiadok, čo vám sťažuje aj činnosti ako upratovanie, varenie a pod. 
  • Vaše vzťahy s priateľmi a rodinou sú zle, odmietate, aby vás navštívili. 

Hromadenie vecí je ale veľmi časté aj pri ľuďoch, ktorá trpia obsedantno-kompulzívnou poruchou — tento problém má až 25 % z nich.

pixabay.com

Ide o veľký problém

Psychologička Sharon Morein vysvetľuje, že ide o veľmi vážny problém: “Hromadenie vecí je niečo oveľa vážnejšie než si ľudia väčšinou myslia. Nejde len o zbieranie zbytočností, ľudia s týmto symptómom majú svoje príbytky i svoj život preplnené množstvom zbytočností, čo vedie k značne zníženej kvalite života, k úzkosti i k depresii.”

Zaujímavé je aj to, že títo ľudia si väčšinou uvedomujú, že majú problém, no hanbia sa to priznať. Psychológovia upozorňujú aj na to, že je obrovský rozdiel medzi zberateľstvom a hromadením. Zbieratelia majú svoje veci dokonale zorganizované, zbierajú len jeden druh (napr. známky či knihy) a ich zbierky majú obrovskú hodnotu. Hromadenie vecí je ale chaotické a predmety sú naozaj len nevyužiteľné zbytočnosti. 

Prax ukázala, že na liečbu tohto symptómu skvele pomáha kognitívno-behaviorálna terapia. Niekedy sú už ale potrebné antidepresíva. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov