Foto: pixabay.com

Nie je to len tým, že schopnosti mozgu by sa zhoršovali.

Možno s tým už máte skúsenosť aj vy. Kým sme boli v mladšom veku, nerobilo nám problém rozpamätať sa ani na to, čo bolo pred 5 rokmi, a už vonkoncom nie na to, čo bolo včera. S pribúdajúcim vekom sa ale stretávame s tým, že zabúdame nielen na včerajšie udalosti ale aj na to, kvôli čomu sme vlastne prišli do izby. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo za to môže, popísal portál Spring. Vysvetlime si to na jednom veľmi jednoduchom príklade. Povedzme, že hľadáte nejakú knihu, ktorá je v krabici spolu s ostatnými knihami. S najväčšou pravdepodobnosťou ju nájdete do niekoľkých sekúnd.

Čo by sa ale stalo, keby ste túto istú knihu hľadali v 3-poschodovej knižnici?

A presne takto to funguje aj s našou pamäťou. Čím viac spomienok je v nej uložených, tým ťažšie je ich “vyťahovanie”. Preto platí, že čím sme starší, tým dlhšie nám trvá na nejakú udalosť sa rozpamätať. 

pixabay.com

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o niečo, čo je výhradne nevýhodou, a môžeme sa na to pozerať len negatívne. Opak je však pravdou.

Výskumy totiž ukázali, že viac “naplnená” pamäť je práveže prospešná pre kreativitu, schopnosť rozhodovať sa a dokonca i pri učení. Vedci prirovnávajú jednotlivé spomienky ako keby k “háčikom”, na ktoré je možné ľahšie zavesiť nové poznatky. 

Nejde teda o to, že jednotlivé spomienky by sa z našej mysle postupne vymazávali, ako sme si doteraz možno mysleli, ale o to, že starší človek si spomína na všetko v kontexte desiatok ďalších udalostí. Vytiahnuť z mysle jedinú spomienku tak môže byť niekedy naozaj náročné. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov