Foto: Image by Vitabello from Pixabay

Dystýmia je mimoriadne nepríjemným psychickým ochorením, ktoré dokáže poriadne skomplikovať život.

Dystýmia je psychologickou poruchou, ktorá označuje poruchu nálady. Spadá pod depresiu, no je považovaná za jej ľahšiu formu, ktorá má o niečo menej výraznú hĺbku. V porovnaní s depresiou je na nej však horšie to, že jej prítomnosť je zvyčajne dlhodobá a trvá veľakrát aj niekoľko rokov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Rizikové faktory

Tak, ako pri takmer všetkých ochoreniach, aj v tomto prípade môže byť hlavným spúšťačom dlhodobý stres či nejaký traumatizujúci zážitok. Psychológovia sa však zhodujú v tom, že nemenej častým dôvodom vzniku dystýmie býva aj nesprávna výchova dieťaťa, ktorá je sprevádzaná znižovaním jeho sebavedomia a jeho neustálym karhaním.

Aké sú príznaky dystýmie?

Odhaduje sa, že ňou trpí približne 5 % populácie, no toto číslo sa vzhľadom na stresujúcu a uponáhľanú dobu neustále zvyšuje. Dystýmia je tiež až 3x častejšia u mužov ako u žien. Jej typickými príznakmi sú:

  • dlhodobo depresívna nálada, ktorá pretrváva celý deň,
  • nechuť do jedla, alebo naopak, prejedanie,
  • poruchy spánku,
  • nedostatok energie,
  • chronický pocit únavy,
  • nízke sebavedomie,
  • neschopnosť rozhodovať sa,
  • poruchy pozornosti,
  • podráždenosť.
Foto: Image by engin akyurt from Pixabay

Ako je možné dystýmiu diagnostikovať?

Žiaden medicínsky či biologický test na potvrdenie tohto ochorenia neexistuje. Diagnostikovanie dystýmie je preto možné len psychiatrom, ktorý dôkladne posúdi nielen symptómy pacienta, ale aj ich trvanie.

Ako sa dystýmia lieči?

Podobne ako pri depresii, v prípade potvrdenia tohto ochorenia sa nasadzujú antidepresíva, prípadne sa odporučí psychoterapia. Zo strany blízkych je pritom samozrejme nevyhnutná dlhodobá podpora a pochopenie. Nakoľko však ide i mimoriadne nepríjemné a dlhodobé ochorenie (výskumy potvrdili, že kvalitu života znižuje ešte viac než depresia alebo úzkosť), dôležité je venovať pozornosť jeho prevencii. Na tú by mali dbať už rodičia pri výchove svojich detí, no rovnako dôležité je trénovať v sebe schopnosť zvládania stresu a záťažových situácií, ktoré so sebou život prináša.  

themindsjournal, dusevnezdravie
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov