Nová britská štúdia vyvracia všetky mýty o tom, že ľudia, ktorí dlho vyspávajú, sú leniví a nedisciplinovaní. Práve naopak!

Koľkým z vás sa stáva, že sa zobudíte hneď na prvé zvonenie budíka? Určite sa medzi vami niekto taký nájde, no musíme si povedať pravdu – väčšina ľudí je takých, ktorí svoj budík odložia aj niekoľkokrát. Priznávam, aj u mňa je to tak. Ráno zazvoní budík, a ja ho s radosťou odkladám ďalšiu (v najlepších prípadoch) polhodinu, až kým sa úplne psychicky nezmierim s tým, že už naozaj musím vstať, lebo nestihnem svoj autobus do práce a nieto ešte sprchu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa novej štúdie britských psychológov to však neznamená nič zlé. Práve naopak! Prednedávnom sme písali o štúdii, ktorou základnou hypotézou Kanazawovho výskumu bolo, že inteligentnejší ľudia majú sklony viac ponocovať, než menej inteligentní. Ak teda často ponocujete a ráno si radi pospíte, patríte medzi ľudí, ktorí majú vyššie IQ.

Nová štúdia priamo nadväzuje na tú, ktorú vypracoval psychológ Satoshi Kanazawa. Aj keď sú ľudia, ktorí ráno dlho vyspávajú, označovaní ako leniví a nedisciplinovaná, Briti majú na to úplne opačný názor. Hovoria, že tí, ktorí dlho a často odkladajú svoj budík, aby si mohli viac pospať, sú kreatívnejší a šťastnejší ako tí, ktorí dokážu okamžite vyskočiť z postele už pri prvom budíku.

Odvolávajú sa na štúdiu Kamazawu, ktorý povedal, že tak, ako naši predkovia dokázali ísť skoro spať a skoro vstávať, pretože sa museli prispôsobiť vtedajšej dobe, tak to robíme aj my dnes. Teda tí „inteligentnejší“ ľudia sa dokážu dnešnej modernej dobe prispôsobiť. Dnešný život je hektický, je oveľa viac nočný ako ten predchádzajúci, ktorý žili naši predkovia. Samozrejme nenarážame na ľudí, ktorí musia vstávať skoro ráno kvôli práci. Ide skôr o ľudí, ktorí vstávajú skoro ráno dobrovoľne. Podľa slov Kamazawu sa stále neprispôsobili dnešnej dobe, čo je znak menšej kreativity a v niektorých prípadoch aj inteligencie.

poznanieto.com

No štúdia však hovorí ešte aj o tom, že odkladanie budíka má jasný znak. Človek, ktorý to robí pravidelne, nie je lenivý, pozná však skôr potreby svojho tela. Tým, že budík odkladá, cíti, že spánok mu nestačil a ešte to potrebuje „dospať“. Je teda schopný lepšie sledovať svoje potreby, vášne či problémy. To z neho robí kreatívnejšieho a nezávislejšieho človeka.

Ak si myslíte, že Briti si tieto informácie vycucali len tak z prsta, ste na omyle. Štúdia je podložená pozorovaním spolu 1229 ľudí, ktorí mali rôzne zvyky, čo sa týka spánku. Niektorí chodili spať neskoro, vstávali neskoro, iní zas naopak. Tí, ktorí zvykli ponocovať, mali zväčša väčšie príjmy a pohodlnejší životný štýl.

To však neznamená, že by sme mali všetok svoj čas tráviť v posteli. Kým sú „nočné sovy“ šťastnejšie a múdrejšie, stále existujú významné rizikové faktory spojené s dlhým pobytom v posteli. bolo preukázané, že ľudia, ktorí v nej trávia 12 hodín a viac, majú vyššie riziko predčasnej smrti.

Pozri aj: BÝVATE ČASTO DLHO DO NOCI HORE A RÁNO VYSPÁVATE? MOŽNO SI ANI NEUVEDOMUJETE, AKÚ MÁTE VÝHODU

psych.sk (Mišo), independent.co.uk, Business Insider

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov