Niektoré z nasledovných faktov sú naozaj len pre silnejšie žalúdky.

Nech je nám to akokoľvek nepríjemné, to jediné, čomu sa nikto z nás nevyhne, je smrť. A aj keď o nej väčšinou hovoríme naozaj neradi, každého z nás predsa len prirodzene zaujíma, čo nás počas nej či po nej čaká. Niektoré z odpovedí sa pravdepodobne dozvieme až v našu poslednú hodinu, no čo sa týka našej fyzickej schránky, teda nášho tela, veda v tom má úplne jasno. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je 10 vecí, ktoré sa s naším telom stanú po smrti.

#1 Naše telo zmení farbu

Keďže cirkulácia krvi ustane, vrchná časť nášho tela (v polohe ležmo) ostane takmer úplne biela, zatiaľčo spodná časť tela, na ktorej nebohý leží, získa fialovo-červený alebo modro-fialový odtieň. Je to preto, že v dôsledku gravitácie sa krv a krvné zrazeniny usadili práve tu.

#2 Rigor mortis

Rigor mortis, teda posmrtná stuhnutosť, je javom, pri ktorom dochádza najprv k ochabnutiu a potom k stuhnutiu jednotlivých svalov a kĺbov. Tento jav pomáha pri náleze mŕtveho tela určiť, či bolo po smrti alebo po vražde s nebohým nejak manipulované alebo nie. Svaly a kĺby totiž úplne stuhnú až po 12-36 hodinách, no ak sa s telom mŕtvej osoby počas prvých 6-8 hodín po smrti hýbe, úplny rigor mortis už nenastane. Ak sa s ňou hýbe do prvých 6 hodín od smrti, rigor mortis nastane, no nie v takej intenzite.

#3 Algor mortis

V tomto prípade ide o chladnutie nášho tela. Určite ste už počuli prirovnanie, ktoré v sebe nesie dávku čierneho humoru – “studený ako mŕtvola”. Naše telo totiž po smrti ochladne každú hodinu o cca 0,8°C.

pixabay.com

#4 Svalové zášklby

Je to prirodzene veľmi nepríjemný pohľad – už len preto, že človek vďaka nemu odmieta veriť tomu, že nebohý je naozaj mŕtvy. Pravdou však je, že k svalovým kontrakciám dochádza ešte niekoľko hodín po smrti. Niekedy môžu byť tieto kontrakcie, tiky či zášklby naozaj silné, čo skutočne vzbudzuje dojem, že daná osoba sa snaží prebrať. Ide však len o sprievodný jav spomínaného rigor mortis.

#5 Vyhladenie vrások

Vrásky, ktoré nám veľakrát vznikajú zo starostí a problémov, po smrti zmiznú – a to nielen symbolicky či v prenesenom význame, ale aj naozaj. Väčšina vrások z našej tváre skutočne zmizne, a to v dôsledku absolútnej svalovej relaxácie.

#6 Naše vlasy a nechty prestanú rásť

Možno ste sa už niekedy stretli s mýtom, že vlasy a nechty ešte nejaký čas rastú aj mŕtvemu človeku. Toto však nie je pravda, ide len o mylný poznatok. Pravdou však je, že po smrti naša pokožka stráca vlhkosť a viditeľne sa zmršťuje, čím sa zmenšuje plocha pokožky na celom našom tele. To spôsobí odkrytie väčšej plochy nechtu či vlasov v oblasti korienkov, preto sa skutočne môže zdať, že vlasy či nechty trochu podrástli.

pixabay.com

#7 Uvoľnenie moču a stolice

Napriek tomu, že v kriminálnych seriáloch vidíme mŕtvoly ležať v kaluži krvi a nie v kaluži vlastného moču či stolice, nech sa vám to počúva akokoľvek nepríjemne, presne to je to, čo sa po smrti stane. Naše zvierače sa uvoľnia a keďže už nepracuje ani mozog, ktorý ich do istej miery dokáže regulovať, príde k vyprázdneniu močového mechúra a hrubého čreva.

#8 Mŕtvy človek môže zavzdychať

Aj tento nepríjemný jav má na svedomí rigor mortis. Mŕtva osoba môže skutočne zavzdychať – rigor mortis totiž ovplyvňuje aj svaly zodpovedné za vydávanie zvukov či hlasu. To v kombinácii s uvoľňovaním plynov spôsobeným smrťou môže viesť nielen k plynatosti nebohého, ale aj k tomu, že môže prísť k zvuku podobnému zavzdychaniu.

pixabay.com

#9 Erekcia

Už spomínané hromadenie sa krvi v istých častiach tela či opäť rigor mortis – práve v dôsledku týchto skutočností dochádza po smrti u mnohých mužov k erekcii. V dôsledku svalových kontrakcií môže dokonca následne prísť aj k samotnému vyvrcholeniu.

#10 V extrémnych prípadoch aj pôrod

Táto situácia je, samozrejme, extrémne ojedinelou, no je zdokumentovaných niekoľko prípadov, kedy tehotná žena po smrti porodila dieťa, ktoré čakala. Stať sa tak mohlo v dôsledku počiatočného absolútneho ochabnutia svalov, v dôsledku čoho mohlo uvoľňovanie plynov spôsobiť vypudenie dieťaťa.

Pozri aj: Vedci tvrdia, že mŕtvi ľudia si môžu svoju smrť uvedomovať. Ako je to vôbec možné?

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov