Foto: Photo by Kristina Flour on Unsplash

Šplechnúť krutú pravdu rovno do očí? To naozaj nemusí byť práve to najlepšie riešenie.

Niekedy je sakramentsky ťažké druhému človeku otvorene povedať to, čo si myslíme, najmä keď ho máme skutočne radi a nechceme raniť jeho city. Vedeli by ste povedať kamarátke, že v tom horčicovom overale vyzerá skutočne príšerne? Na to má len málokto z nás odvahu, pričom to k ničomu dobrému nevedie. Preto sa často schyľujeme k polopravdám či k milosrdnej lži. Toto sú tie najčastejšie prípady, kedy je klamstvo tým najlepším riešením.

Článok pokračuje pod videom ↓

Klamstvo, aj to milosrdné, by však v našich životoch nemalo podceňovať hodnotu pravdy. Milosrdnú lož však môžete využiť, ak:

Nechcete druhého človeka raniť

Photo by Nine Köpfer on Unsplash

To je klasický prípad, s ktorým sa už stretol každý z nás. Táto lož sa nazýva aj ako “prosociálna”,  pretože sa využíva v záujme zachovania fungujúcich medziľudských vzťahov. Platí tu základné pravidlo: klamstvo je prospešné, keď nie je sebecké. Ak pochválime partnera s cieľom zvýšiť mu sebavedomie, nemusí ani tak záležať na tom, či mu hovoríme úplnú pravdu.

Keď nie je čas

Toto je ďalší dôvod, kedy môžete využiť milosrdnú lož. Ak sa vám nepáči partnerova košeľa, ktorú si na seba navliekol v poslednú chvíľu, nič sa nedeje. Prežijete to, že na rodinnej oslave nebude vyzerať tip-top.

Pri špeciálnej príležitosti

Photo by bruce mars on Unsplash

Nezáleží len na samotnej informácii, ale aj na správnom načasovaní. Preto treba vyberať aj správny čas, kedy niekomu oznámite negatívnu správu. Ak ste sa dozvedeli niečo skutočne zdrvujúce, určite mu to neoznamujte napríklad v deň jeho narodenín. Vtedy sa radšej prikloňte k milosrdnej lži. A na oznámenie krutej skutočnosti si nájdite ten správny okamih.

Ak nejde o blízkeho človeka

V práci nemôžete konkurencii na rovinu prezradiť všetky esá, ktoré máte v rukáve. Je logické, že pri kontakte s cudzím človekom v profesijnej oblasti sa skôr prikláňame k milosrdnej lži. Ak by sme stavili na stopercentnú úprimnosť, druhú stranu by sme mohli nielen zmiasť, ale i nepekne zraniť a tak prekročiť hranice slušnosti.

Naučte sa konštruktívne kritizovať

Photo by rawpixel on Unsplash

Ak už musíte povedať druhému človeku pravdu, ktorá nie je dvakrát príjemná rovno do očí, skúste to urobiť čo najjemnejším spôsobom. Zdôvodnite najprv jeho silné stránky a potom ho jemne upozornite na jeho nedostatky. Neraníte tak jeho city ani dôstojnosť. A to je to najdôležitejšie.

Hovoriť pravdu by však samozrejme malo byť kľúčové pre každého človeka a klamstvo by sa určite nemalo stať zvykom.

Pozri aj: Toto je klamstvo, ktoré ľuďom hovoríte najčastejšie (podľa vášho znamenia)

time
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov