Foto: pixabay.com

O týchto dvoch príznakoch sa hovorí menej.

Keď sa povie obsadentno-kompulzívna porucha, väčšina ľudí si predstaví niekoho, kto si neustále umýva ruky a doma musí mať všetko usporiadané podľa farby i veľkosti. Toto závažné ochorenie ale zďaleka nie je len o tomto.

Článok pokračuje pod videom ↓

O jeho príznakoch, o ktorých sa už hovorí menej, napísal aj portál Spring. Hovorí konkrétne o týchto dvoch:

  • zamieňanie predstáv s realitou
  • strata kontaktu s realitou

Vedci potvrdili tieto príznaky na základe skúmania ľudí, ktorí OCD trpeli. Zistilo sa, že u nich dochádza v podstate k zameneniu ich fantázií s realitou.

Dr. Frederick Aardema, ktorý výskum viedol, sa vyjadril nasledovne: “Zdá sa, že ľudia trpiaci OCD sú natoľko pohltení svojou posadnutosťou, že u nich dochádza k rozkolu s realitou. Konkrétne sme zistili, že jednotlivci sa už nespoliehajú na svoje zmyslové vnímanie alebo zdravý rozum, ale na svoju predstavivosť. Ukazuje sa to napríklad aj pri častom si umývaní rúk, kedy si myslia, že majú ruky kontaminované mikróbmi, aj keď sú viditeľne čisté.”

pixabay.com

Okrem toho vedci upozorňujú aj na ďalšie príznaky ako: 

  • bizarné nápady
  • absencia rozlišovacích schopností
  • tendencia príliš sa spoliehať na predstavivosť
  • výpadky pamäte

Dr. Aardema dodáva, že za ochorenie nemôžu myšlienky samotné, ale spôsob, akým si ich človek interpretuje. Zatiaľ čo zdravý človek dokáže s obsedantnou myšlienkou bojovať a odmietnuť ju, človek s OCD to nedokáže. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov