Foto: Pexels

Máte pocit, že v poslednom období čas doslova letí?

S najväčšou pravdepodobnosťou ste sa v poslednom čase aj vy ocitli v situácii, kedy ste sa zamysleli nad tým, že ani neviete ako, a od nejakej situácie ubehli celé mesiace či dokonca roky. Zatiaľ čo roky dozadu šiel čas “normálne”, v poslednom období akoby nám doslova pretekal pomedzi prsty. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak ste si to všimli aj vy, tu je psychologické vysvetlenie tohto zaujímavého fenoménu. Priniesol ho portál Spring. 

Môže za to moderná doba

Ako to v skutočnosti je, vysvetľuje psychologička Dr. Aoife McLoughlin. Hovorí, že každodenná a tak častá interakcia s technologickými zariadeniami spôsobila, že naše vnímanie plynutia času sa zmenilo. 

Hovorí, že aj keď nám tieto zariadenia umožňujú pracovať rýchlejšie, paradoxne sa kvôli nim cítime byť pod tlakom. Psychologička vysvetľuje: “Keď sa rýchlosť tempa života zvyšuje, subjektívny pocit dostupného času klesá. To spôsobuje pocit časového tlaku.”

Pexels

Dokázala to aj štúdia

Aby Dr. Aoife McLoughlin svoje tvrdenia podložila, so svojím tímom podrobili respondentov zaujímavej štúdii. Ich úlohou bolo stráviť na svojom smartfóne hodinu online. Ukázalo sa, že mali tendenciu myslieť si, že uplynula hodina, aj keď v skutočnosti prešlo len 50 minút.

V dôsledku toho sa cítili byť viac vystresovaní — pretože si mysleli, že „stratili“ viac času ako respondenti, ktorí boli offline. 

Odborníci v súvislosti s tým upozorňujú na to, že pocit časovej tiesne je úzko spojený nielen so vznikom srdcových chorôb, ale taktiež s rizikom vzniku depresie.  

Príčin môže byť viac

Faktom ale je, že ak máte pocit, že čas v poslednom období doslova letí, príčin môže byť viac. Iné štúdie napríklad poukázali na to, že na to môže mať vplyv aj fakt, že náš mozog a naše oči starnú, a tak pracujú pomalšie.

Vedci však prišli aj s ešte zaujímavejším zistením. To hovorí o tom, že plynutie času môžeme spomaliť aj tým, že do svojho života dostaneme viac úcty. 

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov