foto: Michal Hertlík

Ekvádor je malá krajina na severozápade Južnej Ameriky, ktorá susedí s Kolumbiou a Peru a zo západu ju obmýva Tichý oceán.

 V porovnaní s veľkosťou okolitých štátov je Ekvádor naozaj malý, ale až keď ste v ňom si uvedomíte, že táto hoci malá krajina, má naozaj všetko. Okrem púšte ponúka turistovi čokoľvek z oblasti prírodných krás, na malom kúsku teritória skrýva mnoho typov krajiny, a preto je to jedna z najkomplexnejších a zároveň najmenších krajín na latinskoamerickom kontinente.

Ako je Slovensko rozdelené na západ, stred a východ, Ekvádor je podobne rozdelený na štyri nasledujúce regióny: pobrežie, Andy, Amazónia a Galapágy. Každý z regiónov má svoj vlastný typ podnebia, počasia, či teploty. Keď na pláži v Puerto López máte krásnych 35°C a pražíte sa na rovníkovom slniečku na pláži, v ten istý čas v historickom meste Ibarra chodia ľudia naobliekaní až po uši s teplotou okolo 8°C a zároveň vo vnútri Amazonského pralesa chodia Indiáni z kmeňa Huaorani polonahí, pretože v miestnej vlhkosti a s 25°C im je naozaj horko.

foto: Michal Hertlík

Každý región sa takisto pochopiteľne líši svojim miestnym obyvateľstvom, ktoré je typické len pre tú-ktorú oblasť. Podobne ako v Brazílii, Venezuele, Kolumbii, Paname, či ďalších krajinách z oblasti, ekvádorské obyvateľstvo je naozaj rôznorodé a farba pleti sa pohybuje od bledej až po tmavú či úplne čiernu. Dôvodom je prisťahovalectvo a migrácia obyvateľstva z Európy a Afriky pred niekoľkými desaťročiami a storočiami.

Ekvádor má štyri regióny a 24 provincií. Keď región je v našom ponímaní ako oblasť, provincia je niečo ako kraj. Každý región má svoje vlastné obyvateľstvo, ale ešte aj v rámci provincií sa obyvatelia líšia svojimi špecifickými črtami (farba pleti, zvyky, tradície, obyčaje).

foto: Michal Hertlík

Prvým regiónom je pobrežná časť. Jej súčasťou sú dve provincie, ktoré predstavujú najväčší kontrast vo farbe pleti obyvateľstva. Zatiaľ čo vyššie položená provincia Esmeraldas je územím afro-ekvádorského obyvateľstva a cítite sa tam ako niekde v strednej Afrike, hneď susediaca provincia Manabí je domovom najviac bieleho obyvateľstva a budete mať pocit, že ste niekde v Španielsku alebo Taliansku. Učebnicový príklad spolužitia totálne odlišných obyvateľov. Ľudia v tomto regióne sa pracovne živia hlavne rybolovom a zábavne sa živia oslavami, party, bezstarostným životom a celoročne sa radujú na krásnych plážach.

foto: Michal Hertlík

Druhým regiónom je Andská časť, pretože od severných hraníc s Kolumbiou až po južné hranice s Peru, prechádzajú Ekvádorom známe Andy. Táto andská oblasť je známa svojou konzervatívnosťou. Keď na pobreží sú obyvatelia otvorení, tu zas sú uzavretí a tradiční. Provincia Azuay s hlavným mestom Cuenca je najkonzervatívnejšia časť krajiny a o meste sa hovorí ako o najeurópskejšom, najčistejšom a zároveň najpobožnejšom.

Ľudia sú veľmi nábožensky založení a na každom rohu stojí iný kostol. Keď si však získate sympatie miestnych ľudí, pocítite to na ich bezpodmienečnej a dobrosrdečnej pohostinnosti a radosti. Andské obyvateľstvo nedá dopustiť na svoje tradície, či už v rámci rodiny, zvykov, módy alebo tradičných festivalov. Obyvateľstvo je väčšinou snedej farby a nižšieho vzrastu, s typickými črtami na tvári a očiach. Živia sa predajom svojich výrobkov či pestovaním horských plodín.

foto: Michal Hertlík

Tretím regiónom je amazonská časť, ktorá v sebe združuje 6 provincií. Je to najzápadnejšia časť Amazonského pralesa na ekvádorskom území. Región je obývaný z veľkej časti početnými indiánskymi kmeňmi a komunitami. Provincie s najvýraznejším výskytom Indiánov sú Napo, Orellana a Pastaza. Všetci Indiáni sú si navzájom podobní, ale zároveň úplne odlišní.

Líšia sa názvom kmeňa, charakteristickými črtami, vlastným indiánskym jazykom, štýlom obliekania, miestom výskytu, zvykmi a tradíciami, správaním a mierou socializácie. Svoj bežný deň prežívajú priamo vo svojej indiánskej osade so svojou početnou rodinou, deti sa hrajú v pralese, muži lovia zver a zháňajú potravu v pralese a ženy sa starajú o deti a domov. V súčasnosti sa už čoraz viac dostáva do popredia trend, že Indiáni schádzajú do okolitých miest, uchádzajú sa o prácu, a potom tam pracujú ako bežní Ekvádorčania z iných regiónov.

foto: Michal Hertlík

Suma sumárum. Plážoví chalani so surfami pod pazuchou sa menia na andské starenky s klobúkmi na hlavách a tie striedajú polonahí Indiáni z divokej džungle.

Štvrtým regiónom sú samotné Galapágy. Ľuďom na Galapágoch plynie život iným tempom kvôli ostrovnej izolácii a ostrovnému štýlu života. Ako to už na ostrovoch poznáme, každý tam má svoj čas, nikto sa nikam neponáhľa, všetci sa navzájom poznajú a tešia sa spoločne z krásneho tropického života. Každý deň je v podstate stereotypom, pretože chodia do tej istej práce a po práci musia robiť činnosti, ktoré sa stále opakujú, keďže na ostrovoch nie je veľa vecí, ktoré by sa dali robiť, takže človek tam žijúci ich veľmi rýchlo vyčerpá a potom to robí stále dokola – kúpanie, opaľovanie na pláži, obdivovanie zvierat, plavba po mori, prechádzky.

foto: Michal Hertlík

Aby toho nebolo málo, každý región má svoju vlastnú typickú gastronómiu a kuchyňu. Na Galapágoch a na pobreží sú pochopiteľne najviac konzumované morské plody, v Andách sú to najmä pestované plodiny ako kukurica, zemiaky, strukoviny, či morské prasiatka a v pralese vám Indiáni pripravia jednoduché jedlá získané priamo z džungle a sem-tam sa vám môže stať, že namiesto chrumiek dostanete v miske opražené kráľovné tropických mravcov. Ekvádor je skrátka stelesnením rôznorodosti a odlišnosti, ale práve v tom tkvie jeho krása.

Cestovateľ, fotograf, dobrodruh, zberateľ, španielčinár. Jeho najväčšou vášňou je cestovanie, behanie po svete, objavovanie nových krajín a ich kultúr, rozprávanie sa s miestnymi ľuďmi, skúmanie ich zvykov a tradícií.
Uložiť článok

Viac článkov