Foto: pixabay.com

Vedcom sa podarilo zistiť niečo naozaj zaujímavé.

Aký vzťah máte k alkoholu? Doprajete si ho občas, nepijete ho vôbec, alebo naopak, dáte si častejšie, než by bolo treba a začínate mať podozrenie, že je to problém? Vedcom sa v tejto súvislosti podarilo prísť na jedno naozaj veľmi zaujímavé zistenie.

Článok pokračuje pod videom ↓

V rámci štúdie, ktorú publikoval portál Your Tango zistili, že ľudia s istou farbou očí sú na alkoholizmus náchylnejší. Je to spôsobené aj tým, že na alkoholizmus má vplyv aj genetika.

Štúdia, ktorá to dokázala, bola publikovaná v American Journal of Medical Genetics Part 2: Neuropsychiatric Genetics.

Ukázala, že ľudia so svetlejšou farbou očí, ako napríklad modrá, svetlo zelená či sivá, sú na alkohole závislí častejšie, ako ľudia s tmavými odtieňmi. 

pixabay.com

Vedci sa, samozrejme, zamýšľali aj nad tým, prečo je to tak, príčinu ale zatiaľ nepoznajú. Ako ale dodáva jeden z autorov štúdie, Dr. Dawei Li: “Zistili sme však, že gény, ktoré určujú farbu očí, sa nachádzajú hneď vedľa génov spojených s alkoholizmom, na rovnakom chromozóme.”

Nejde pritom o prvú štúdiu, ktorá dospela k takémuto zisteniu. Jedna bola napríklad vykonaná už v roku 2000 na Georgia State University, kde výskumníci zistili, že zatiaľčo ženy s tmavými očami vypijú mesačne v priemere 4,91 alkoholických drinkov mesačne, u žien so svetlými očami je to 5,78 drinku.

V tomto prípade sa výskumníkom podarilo zistiť aj to, že autonómna citlivosť človeka na vonkajšie podnety, inhibícia správania a sklony k úzkosti súvisia aj s farbou očí a následne so sklonom k nadmernému požívaniu alkoholu.

Kým ľudia s tmavými očami sú podľa ich zistení na konzumáciu alkoholu veľmi citliví, citlivosť ľudí s bledými očami je nižšia — čo spôsobuje, že alkoholu “musia” na to, aby pocítili euforické pocity, skonzumovať viac. 

Ako ste na tom teda vy? Badáte, že tieto zistenia platia aj pri vás?

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov