Foto:Photo by Gabriel Matula on Unsplash

Predstavte si, že ste práve malíčkom na nohe nešťastne zakopli o stoličku.

Nie je to ani najmenej príjemná skúsenosť a nejeden človek na ňu reaguje spŕškou nadávok – miernych, ale aj tých ostrejších, ktoré jednoznačne nie sú vhodné pre maloleté publikum. Bolesť síce zázračne nezmizne, po nahlas vyslovenej nadávke sa však potom z nejakého dôvodu  cítime o trochu lepšie. Čím to je, že nám hlučné nadávanie pomáha?

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo je to lalochézia?

Podivnému javu, kedy sa nám po nadávke úľaví, sa hovorí lalochézia a funguje nielen v prípade fyzickej bolesti, ale aj pri tej psychickej. Spomeňte si na posledný prípad, kedy vás niekto nahneval alebo urazil, možno ste nadávky nevyslovili nahlas na adresu daného jedinca, zrejme vám však zopár nemilých výrazov, pri ktorých by sa starí rodičia prežehnávali, prišlo na rozum.

Foto: unsplash

Odkiaľ lalochézia pochádza?

Či si to priznáte alebo nie, v každom z nás sa ukrýva kúsok divocha. Nech sa snažíte akokoľvek, niekedy jednoducho nepopriete, že vaším predkom bol jaskynný človek, ktorý lovil zver, búchal o seba kameňmi a agresivita bola nevyhnutnou súčasťou jeho života. Kúsok agresivity sa ukrýva v každom z nás, moderný človek by však mal na rozdiel od toho jaskynného vedieť, kedy agresivitu prejaviť a kam ju nasmerovať tak, aby neuškodila nikomu okolo neho.

Prečo nám lalochézia pomáha?

Keď nešikovne zakopnete malíčkom o stoličku a pocítite príval nanajvýš nepríjemnej bolesti, najradšej by ste od jedu niekoho alebo niečo zahlušili, to však neprichádza do úvahy, preto sa z vás takmer automaticky vyvalí prúd nadávok. Ide o spôsob presmerovania a vyjadrenia agresivity. Práve preto lalochézia pomáha a uľavuje od bolesti. Keď vypustíte paru a agresivita opadne, zmierni sa aj miera pociťovanej bolesti.

Foto: unsplash

Prečo práve nadávky?

Richard Stephensen sa už nejaký ten čas venuje výskumu využívaniu nadávok na Keeleho univerzite v Anglicku. Tvrdí, že vyslovenie nadávky nám prináša úľavu preto, lebo ide o tabuizované slová a človek im môže pripisovať istú moc. Keď ich potom vyslovíme, nadobúdame dojem, že sme mocnejší, a to nám pomáha o niečo lepšie zvládať bolesť, či už fyzickú alebo psychickú.

Nezabúdajte teda, že keď si najbližšie nechcete ublížite, na nadávky máte nárok a dokonca vám môžu pomôcť. Radšej však odporúčame počkať, kým nebudete v dosahu detí či starých rodičov.

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov