Foto: Unsplash/Emiliano Vittoriosi

Všetci sme sa niekedy v živote stretli s komplikovanými ľuďmi.

Ak ste natrafili na niekoho ťažko zvládnuteľného, nie ste sami. Ten človek vám sťažiť váš život bez toho, aby ste si to vôbec dokázali včas uvedomiť. Existujú však spôsoby, ako s takýmito ľuďmi zaobchádzať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj keď nie sú všetci rovnakí, komplikovaných ľudí môžete zoskupiť do štyroch odlišných kategórií, ako uvádza portál I Heart Intelligence.

#1 Spúšťači

Títo ľudia sú negatívni a pesimistickí. Vždy majú čo povedať, pretože sú prví, ktorí vás kritizujú a súdia. Okrem toho sa neustále sťažujú a sú neustále nešťastní.

Foto: Unsplash/Yuris Alhumaydy

#2 Lepší ako iní

Je vo vašom živote niekto, kto sa vám vždy snaží konkurovať? Ak je to tak, môžete nadobudnúť pocit, že neustále musíte byť lepší ako niekto iný. Tento typ osoby neustále bagatelizuje všetky úspechy ostatných ľudí v snahe, aby sa cítili menejcenní. Navyše sa vždy pokúsia dokázať, že sú lepší ako vy. Nie je prekvapením, že byť v blízkosti tejto osoby môže zničiť vaše sebavedomie.

#3 Pasívni

Títo ľudia ničím neprispievajú do rozhovorov ani na pracovisku. Vďaka tomu je ťažké s nimi pracovať, pretože stoja bokom a čakajú, kým ostatní urobia ťažkú prácu. Byť v tíme s takýmto človekom môže byť obzvlášť frustrujúce, pretože viete, že všetka zodpovednosť bude iba na vás.

Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez

#4 Tanky

Títo ľudia sú panovační, odsudzujúci, posudzujúci a ovládajú každú jednu vec. Očakávajú, že všetko pôjde podľa ich predstáv a nezastavia sa pred ničím, aby zaistili, že vždy dostanú to, čo chcú.

Niekoľko spôsobov, ako sa vysporiadať s komplikovaným človekom

#1 Identifikujte, s kým máte dočinenia

Prvým krokom k zisteniu, čo by ste mali urobiť, je identifikovať, s akým typom komplikovaného človeka sa stretávate. Zamyslite sa nad tým, ako sa cítite a prečo je ťažké byť v jeho blízkosti Je to ich negatívna energia, potreba byť nadradený, pasívna povaha alebo neustála kontrola?

Foto: Unsplash/Hannah Xu

#2 Nesnažte sa ich zmeniť

Keď zistíte, v čom je táto osoba komplikovaná, bude vašim inštinktom ju zmeniť. Žiaľ, neuspejete. Bez ohľadu na to, ako veľmi chcete niekomu pomôcť, nikdy sa nezmení, pokým sám nevidí potrebu tak urobiť. Je dôležité si uvedomiť, že pokúsiť sa niekoho takého zmeniť môže váš vzťah ešte viac skomplikovať, pretože sa môže stať, že sa na vás začne hnevať.

#3 Skúste im porozumieť

Aj keď sa to jednoduchšie hovorí, ako robí, snažte sa byť trpezliví a porozumieť. Vžite sa do ich kože a pozerajte sa na veci ich perspektívou. Pasívny človek môže byť napríklad len úzkostlivý a plachý. Hľadá validáciu a schválenie kvôli svojej neistote. V každom prípade, ak im porozumiete, môže to zmeniť váš pohľad na nich.

Foto: Unsplash/Korney Violin

#4 Odíďte, ak sú toxickí

Je rozdiel medzi osobou, ktorá je ťažká, a osobou, ktorá je toxická. Aj keď môžete porozumieť a prijať niekoho, s kým sa ťažko vyrovnáva, je takmer nemožné udržať vzťah s niekým, kto je toxický, agresívny či manipulatívny.

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov