Photo by William Choquette from Pexels

Vyhorenie je veľkou hrozbou dnešnej doby.

Kto chce dnes uspieť, musí pracovať viac a tvrdšie, ako kedykoľvek predtým. A síce úspech vždy stojí za to, daň zaňho je niekedy naozaj vysoká a prichádza v podobe vyhorenia. Čo myslíte, sú ním viac ohrození introverti alebo extroverti?

Článok pokračuje pod videom ↓

Odpoveď na túto otázku hľadal aj portál I Heart Intelligence a dospel k tomu, že vyhorením sú viac ohrození introverti. Je to preto, že vo väčšine prípadov sa v pracovnej oblasti venujú viac kreatívnym veciam ako extroverti, čo je ale mentálne podstatne viac vyčerpávajúce.

Toto sú 3 hlavné dôvody, prečo vyhorenie hrozí najmä im.

#1 Pre cieľ sa vedia až príliš nadchnúť

Ak sa introvert pre niečo skutočne nadchne, všetko ostatné preňho prestane existovať. Ponorí sa do svojho vnútorného sveta a zaumieni si, že múry, ktoré okolo seba vybudoval nezbúra, pokiaľ svoj vytúžený cieľ nedosiahne. To ale často vedie nielen k obmedzeniu akýchkoľvek sociálnych kontaktov, ale aj k úplnému minimalizovaniu časového priestoru vyhradeného na odpočinok, čo môže, prirodzene, viesť k vyhoreniu. 

Photo by Ron Lach from Pexels

#2 Kreatívna činnosť je mentálne vyčerpávajúca

Povedzme si na rovinu, že zo všetkých pracovných činností je najviac vyčerpávajúca tá kreatívna. Mentálne nenáročná práca vás môže nudiť, fyzická náročná vás unaví, ale to sú všetko riešiteľné problémy. Naproti tomu je ale kreatívna práca, ktorá keď vás unaví, zvyčajne si nestačí dať horúci kúpeľ na uvoľnenie svalov alebo si vyjsť von s priateľmi a odreagovať sa. Kreativita je obrovským darom, ale pokiaľ s ňou človek nevie narábať a nedokáže udržať potrebný balans, stáva sa skôr prekliatím. 

#3 Majú prísnu rutinu

Introverti nie sú žiadnymi flákačmi a keď si niečo zaumienia, vedia na seba byť poriadne prísni. Majú veľmi prísnu rutinu a sú veľmi nesvoji, ak im ju niekto alebo niečo naruší. Problémom toho ale je, že aj rutinu si niekedy treba vedieť spestriť, na čo introverti často zabúdajú a počas dňa si nenájdu žiaden čas na to, aby sa venovali niečomu, čo ich naozaj napĺňa. Aj to môže viesť k vyhoreniu.

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov