Foto: Pexels

Trápi vás v poslednom období zlá nálada či úzkosť?

Ak vás v poslednom období trápia tieto pocity či emócie, jedným z riešení môže byť aj zmena prostredia — hoci len na nejaký čas. Istej štúdii sa totiž podarilo potvrdiť, že to, kde žijeme, má veľmi veľký vplyv aj na našu psychiku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tom napísal portál Spring. 

Vymeňte mesto za prírodu

Vedcom sa podarilo potvrdiť, že ľudia žijúci v meste trpia depresiami, poruchami nálad a úzkosťou až o 56 % častejšie ako ľudia, ktorí žijú na dedine alebo aspoň v dosahu prírody. 

Ukázalo sa totiž, že prechádzka v prírode trvajúca jednu hodinu znižuje aktivitu v amygdale, teda v oblasti mozgu, ktorá je nevyhnutne potrebná na spracovávanie stresu. 

Vedci spravili zaujímavý experiment

Aby výskumný tím túto teóriu dokázal, respondentov podrobili zaujímavému experimentu. Jedna skupina sa šla na hodinu prejsť do lesa, druhá sa hodinu prechádzala po rušnej nákupnej berlínskej ulici. 

Pexels

Po hodine bola respondentom zmeraná aktivita v amygdale a jasne sa ukázalo, že rozdiel bol obrovský. Zatiaľ čo ľuďom po prechádzke v prírode táto aktivita klesla — boli teda pokojnejší, u ľudí, ktorí sa prechádzali v ruchu veľkomesta, dokonca aktivita amygdaly stúpla.

Bývanie v meste našej psychike neprospieva

Na toto už poukázalo hneď viacero výskumov a štúdií. Jedna z nich dokonca potvrdila, že čím dlhšie žije človek v meste, tým je pravdepodobnejšie, že bude trpieť schizofréniou. 

Naopak, neustále sa potvrdzuje, že bývanie na dedine, alebo aspoň v meste, kde máte aspoň “kus prírody” na dosah ruky, je pre nás nesmierne prospešné. 

Prepojenie s prírodou totiž redukuje úzkosť, zvyšuje spokojnosť so životom, znižuje riziko demencie a dokonca pomáha naplniť hlboké psychologické potreby. Ľudia, ktorí sú v častom spojení s prírodou, sa však tešia aj väčšej kreativite či lepšej pamäti.

Samozrejme sa hneď nemusíte sťahovať z mesta na samotu, určite si ale čo najčastejšie skúste dopriať poriadnu prechádzku hoci len po parku. 

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov