Foto: pixabay.com

“Musíš myslieť pozitívne” je v poslednom období veľmi populárna rada.

Nikto, samozrejme, nemôže spochybniť silu pozitívneho myslenia. Správne nastavenie mysle nám totiž môže pomôcť  prekonať aj tie najväčšie úskalia. Problémom ale je, keď sa pozitívne myslenie zamení za toxickú pozitivitu, ktorá nám nielenže vôbec nepomáha, ale dokonca môže byť aj poriadne nebezpečná.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podarilo sa to dokázať vedcom vo výskume, ktorý publikoval portál Spring. V rámci neho sa rozhodli preskúmať, aký dopad má na ľudskú psychiku to, ak sa neustále snažíme byť len šťastní, a nenechávame pritom voľný priechod aj negatívnym pocitom. 

Výskumom sa vedeckým pracovníkom podarilo poukázať na zaujímavý paradox. Ten spočíva v tom, že ľudia, ktorí cítili väčší tlak na to, aby boli šťastní, sa cítili — paradoxne — ešte oveľa horšie. 

Potvrdilo sa tiež, že tlak na pozitívne myslenie vyvoláva príznaky úzkosti, depresie a dostáva nás do nadmerného stresu. Vedci dospeli k týmto výsledkom skúmaním 7 000 respondentov zo 40 rôznych krajín sveta. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Dr. Egon Dejonckheere, hlavný autor štúdie, sa vyjadril nasledovne: “Úroveň šťastia, ktorú jednotlivci pociťujú pod tlakom, môže byť nedosiahnuteľná a upriamuje našu pozornosť na rozdiel medzi naším emocionálnym životom a tým, čo od nás spoločnosť očakáva. Tento nesúlad môže spôsobiť, že sa budeme cítiť, ako by sme zlyhali, čo následne vyvoláva negatívne emócie.”

To, čo sa podarilo dokázať vedcom v rámci tohto výskumu, už ale potvrdili aj viaceré iné štúdie. Tie sa zhodli v tom, že čím viac sa pokúšame potláčať či skrývať náš smútok, tým horšie sa cítime. 

V dôsledku spoločenského tlaku tak nečelíme len samotnému problému, ktorý nám smútok spôsobuje, ale pridáva sa ešte aj už vyššie zmienený pocit viny, keďže máme pocit, že ako jedinec sme zlyhali. V prípade, že toto nastavenie pretrváva dlhodobo, hrozí, že dôjde k prepuknutie depresie či úzkosti. 

Určite teda stojí za zváženie na moment sa zastaviť a popremýšľať nad tým, že je na čase začať normalizovať aj negatívne pocity, ktoré prirodzene patria k životu. Všetko je o rovnováhe a nebyť pocitov ako smútok, hnev či sklamanie, ani pozitívne pocity ako radosť, nadšenie či motivácia by nemali takú silu.

Samozrejme, že všetci sa chceme cítiť šťastne, no nikdy nezabúdajte na to, že aj negatívne pocity sú úplne prirodzené a potláčať ich je toxické. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov