Foto: Photo by Ryan Jvr from Pexels

Vysoké IQ určite nie je iba číslo, ktorým by sme sa mali chváliť pred okolím.

V skutočnosti sa inteligentní ľudia nepotrebujú vystatovať. Majú svoj vlastný život, a to najmenšie, či ich trápi, je to, čo si o nich myslia ostatní. Vedci v nedávnej štúdii upozornili na ďalšiu zaujímavú črtu, ktorá sa prejavuje u ľudí s vysokou inteligenciou. Geniálne vystihuje podstatu ich osobnosti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vysoké IQ sa prejavuje (aj) v tom, ako pristupujeme k životu.

Nie sú súčasťou stáda

Ako uvádza portál spring, inteligentní ľudia sa neboja žiť svoj vlastný, autentický život. Ten sa prejavuje predovšetkým v slobode ducha. Robia, čo cítia a idú tam, kde chcú, pričom nemajú potrebu sa niekomu spovedať. A nielen to. Ľudia s vysokým IQ sa len tak ľahko nestanú súčasťou stáda. Dokazuje to aj tento zaujímavý experiment.

Photo by Timothy Dykes on Unsplash

V ňom bolo 101 dobrovoľníkov postavených pred zdanlivo jednoduchú úlohu. Pri experimente mali vizuálne určiť, ktorá z nakreslených čiar je dlhšia, pričom vopred vedeli, ako na túto úlohu odpovedali ostatní. Práve to bolo v tomto výskume kľúčové. Ukázalo sa, že väčšina ľudí podľahla tzv. sociálnemu komfortu. Súhlasili s odpoveďou väčšiny, i keď sami boli presvedčení o opaku. Len ľudia s vysokým IQ si držali „svoje“ a nepodľahli tlaku okolia.

Nemusíte súhlasiť s väčšinou

Tento experiment v sebe nesie silné posolstvo. Sme dostatočne vnútorne zrelí a odhodlaní na to, aby sme si obhájili svoj postoj, aj keď je diametrálne odlišný od toho, čo si myslí okolie? Vedci tvrdia, že práve inteligentní ľudia sa neboja byť sami sebou. A to je to, čo by si mal osvojiť každý z nás. Pretože byť ovcou stratenou v dave nie je to najsprávnejšie riešenie.

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov