Zdá sa, ako by fenomén lásky na prvý pohľad patril len do rozprávok.

Jedného dňa stretnete osobu, ktorá vás niečím nesmierne zaujme. Jediný pohľad do očí, jediné slovo a niekoľko sekúnd stačilo na to, aby z toho bola láska ako hrom. Znie to ako vystrihnuté z románu, je však možnosť, že by niečo také existovalo aj v skutočnom živote? Môže láska na prvý pohľad naozaj postretnúť kohokoľvek a kedykoľvek?

Článok pokračuje pod videom ↓

Vo svete, kde sa často stretávame s odmietaním a s tým, že vybojovať si lásku je nesmierne náročná vec, láska na prvý pohľad sa zdá ako takmer nereálna záležitosť. Vedci si však myslia, že predsa len je aj také niečo možné. Až 60 percent ľudí vo výskumoch dokonca potvrdilo, že lásku na prvý pohľad sa podarilo zažiť aj im.

Aj keď je náročné tento fenomén preskúmať vedecky, nedávno sa to vedcom z Holandska podarilo. V roku 2017 požiadali Zsok, Haucke a spol. vyše 400 jedincov, aby vyplnili dotazník týkajúci sa ich pocitov po tom, čo stretli niekoho prvýkrát. Okrem toho, či ich osoba priťahuje aj fyzicky, výskumníci sa pýtali, či majú pocit, že zažili lásku na prvý pohľad. Aké boli ich zistenia?

unsplash.com

Láska na prvý pohľad existuje

Vedci ju popisujú ako silnú príťažlivosť od prvého momentu, z ktorej môže vzniknúť vzťah. Doteraz panovalo tvrdenie, že láska na prvý pohľad je len pokrútenou spomienkou, ktorú sme si o prvom stretnutí s danou osobou vytvorili a zromantizovali.

Atraktivita

Aj v tomto prípade zohráva dôležitú úlohu a je pravdepodobnejšie, že sa zamilujeme na prvý pohľad do človeka, ktorého považujeme za mimoriadne atraktívneho. Výsledky výskumu dokonca ukazujú, že je deväťkrát pravdepodobnejšie, že sa na prvý pohľad zamilujeme do mimoriadne atraktívnej osoby, než do osoby s priemernou atraktivitou.

Muži ju zažívajú častejšie

Aj vy ste očakávali, že ženy zažívajú lásku na prvý pohľad častejšie, než drsnejšie pohlavie? Ste na omyle. Nie je zatiaľ celkom jasné, prečo to tak je, no skutočne v tomto muži vyhrávajú. Výskumy naznačujú, že dôvodom je vyberavosť žien. Otázne však je, z koľkých takýchto zážitkov sa vyvinie vzťah.

Zvyčajne nie je vzájomná

Zdieľaná láska na prvý pohľad je mimoriadne vzácnym fenoménom a zvyčajne ju druhá osoba neopätuje. To však neznamená, že z toho nemôže vzniknúť vzťah. Ak sa niekto na prvý pohľad zamiluje a vynaloží skutočné úsilie na to, aby si partnera získal, údajne dokáže u partnera vytvoriť pokrútenú spomienku, v rámci ktorej si myslí, že taktiež tento fenomén zažil.

unsplash.com

Nie je to skutočná láska

Keď niekoho prvýkrát stretnete, nedá sa povedať, že by ste prežívali hlboké zblíženie, intimitu a vášeň, práve to však patrí k pevným základom skutočnej lásky. Napriek tomu však jednoznačne nejde o negatívny zážitok, nie je teda dôvod brániť sa tomu.

Podarilo sa vám už niekedy lásku na prvý pohľad zažiť?

Pozri aj: Pozeráte sa po opačnom pohlaví aj napriek tomu, že nie ste single? Ak áno, mali by ste o sebe vedieť toto

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov