Foto: pixabay.com

Väčšina z nich je negatívna.

Náš mozog neprestáva pracovať nikdy — dokonca ani v noci. Možno vás to číslo prekvapí, ale počas dňa musí skutočne spracovať až 60-tisíc myšlienok, z čoho väčšina je, samozrejme, negatívnych. Ako tomu ale predísť a ako ich eliminovať?

Článok pokračuje pod videom ↓

Popísal to portál Your Tango.

#1 Zastavte zaneprázdnenosť mozgu

Naša myseľ sa doslova vyžíva v tom, keď môže byť neustále zaneprázdnená a rozptýlená rôznymi vecami, ktoré nám prinášajú aspoň chvíľkovú radosť. Je však dôležité, aby sme sa naučili svoju myseľ stíšiť. Len v takomto stave totiž dokáže svoje myšlienky plne vnímať a “triediť”. Vynikajúce sú na to napríklad dychové cvičenia — ideálne buď v prírode, alebo hoci aj doma pre šálke vášho obľúbeného čaju. 

#2 Prijmite aj negatívne emócie

Faktom je, že čím viac niečomu budeme vzdorovať, tým silnejšie sa to vždy vráti. A rovnaké je to aj s našimi emóciami. Ak ste práve v komplikovanom životnom období, kedy čelíte obrovskému stresu či tlaku, nesnažte sa predtým uniknúť, práve naopak. Dovoľte si tieto emócie naplno precítiť, a povedzte si pritom: “Aj tento moment zvládnem. Nemám sa čoho báť.” Reagujete tak neutrálne — nesnažíte sa daný pocit potlačiť, len mu umožňujete, aby jednoducho bol. 

pixabay.com

#3 Začnite vnímať, čo je okolo vás

Dôvodom množstva negatívnych myšlienok býva aj to, že sme v nich zacyklení a ani sa neobťažujeme vnímať to, čo je okolo nás. Skúste sa tohto autopilota zbaviť. Niekedy postačia len úplné maličkosti — ako napríklad vybrať sa do práce inou cestou, odložiť pri jedení svoj mobil, viac vnímať svoje okolie a podobne. 

#4 Robte, čo vás napĺňa 

V neposlednom rade je veľmi dôležité nájsť samého seba. Niektorí ľudia sa totiž stratia vo svojich vlastných toxických myšlienkach preto, že stratili samých seba. Robíte to, čo vás baví? Venujete dostatok času svojim záľubám? Nezabúdate na svoje vnútorné dieťa? Nechávate priestor aj svojej kreativite? Odpoveď na tieto otázky vám toho prezradí veľa. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov