Foto: consequenceofsound.net

Pre mnohé páry je to bežné, je to ale niečo veľmi nebezpečné.

Žiaden vzťah nie je dokonalý a v každom jednom sa občas vyskytnú obdobia, kedy to poriadne zaškrípe. Vtedy to ale každý pár rieši inak. Zatiaľčo niektoré dvojice si to dokážu vydiskutovať, ďalšie to zmetú pod prah, iné sa kvôli tomu zas rozídu… a o pár dní sa dajú naspäť dokopy. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Nová štúdia, ktorú publikoval aj portál Spring ale dokázala, že cyklus neustálych rozchodov a následných udobrení je ale nielenže absolútne toxický, ale navyše aj nebezpečný pre mentálne zdravie. 

Štúdia totiž poukázala na to, že čím viac je vzťah takto zacyklený, tým horšie je na tom aj duševné zdravie partnerov. Bol u ich totiž zistený vyšší výskyt depresie i úzkosti. Navyše sa tiež potvrdilo, že čím je rozchodov a udobrení viac, tým horšie na tom ich duševné zdravie je. 

Štúdie sa zúčastnilo celkom 500 ľudí, z čoho až jedna tretina priznala, že so svojím súčasným partnerom sa už minimálne jedenkrát rozišli, no následne sa dali opäť dokopy. 

Dr. Kale Monk, hlavný autor štúdie, sa k tomu vyjadril nasledovne: “Sledovali sme týchto ľudí v priebehu času a zistili sme, že rozchod a opätovné spojenie páru je sprevádzané viacerými príznakmi psychického utrpenia, ktoré je prítomné až 15 mesiacov po tejto udalosti.”

trendcentral.com

Aj  keď sa teda navonok môže zdať, že s vaším vzťahom je všetko v poriadku, trauma ostáva a vplýva na vás aj bez toho, aby ste o tom vedeli.

Dr. Monk tiež upozorňuje na to, že napriek tomu, ako veľmi je tento “vzťahový trend” škodlivý a toxický, ľudia si myslia, že ide o niečo, čo je nielenže úplne v poriadku, ale navyše je to aj “romantické”. Viní za to médiá.

Hovorí: “Existuje veľa filmov či seriálov, kde sa hlavní hrdinovia rozchádzajú a dávajú opäť dokopy. Môže nás to preto viesť k presvedčeniu, že toto je vo vzťahu vec, po ktorej by sme mali túžiť.”

Ako ale vieme, život nie je hollywoodsky film a ako sa podarilo dokázať aj vedcom — tento vzťahový vzorec nie je niečím, čo vás dovedie pred oltár, ale niečím, kvôli čomu s veľkou pravdepodobnosťou skončíte akurát tak v kresle u psychológa, psychiatra či terapeuta. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov