Photo by Dids from Pexels

Ak ju “neprekuknete”, lapíte sa do pasce aj vy.

Narcisti sú priam vynikajúcimi manipulátormi. Svoje triky majú poriadne nacvičené a dokážu spraviť všetko preto, aby vás svojimi psychologickými hrami lapili do svojej pavučiny lží a klamstiev. Ako ale nenaletieť? Určite by ste mali vedieť o tejto ich technike, ktorú používajú vo väčšine prípadov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Popísala ju psychologička Elinor Greenberg pre portál Psychology Today a hovorí o tom, že je to technika, ktorú u nás nazývame “ťahanie medových motúzov popod nos”, inak povedané sľubovanie krásnych sľubov, pri ktorých ale nikdy nedôjde k ich realizácii. 

Stavanie vzdušných zámkov

Psychologička popisuje, že ide o techniku, ktorú využíva prakticky každý jeden narcista a ide o veľmi nebezpečnú psychologickú hru, ktorú keď začnete hrať, odísť z nej je veľmi náročné. 

Princípom totiž je, že narcista vám bude zámerne sľubovať aj nemožné a bude vo vás vytvárať ilúziu dokonalej budúcnosti. Nasľubuje vám, ako krásne vám spolu v budúcnosti bude, kam všade pôjdete a čo všetko vás čaká. 

Čo si ale v tejto chvíli pod vidinou ružovej budúcnosti neuvedomujete je to, že akonáhle týmto sľubom uveríte, ste odsúdení na sklamanie za sklamaním. Problém totiž nie je len to, že narcista žiaden z týchto sľubov nesplní. Oveľa väčším problémom je to, že vaša myseľ vám nedovolí pripustiť si definitívnu prehru, a tak budete tomuto človeku dávať ďalšie a ďalšie šance.

pexels.com

Žiť s narcistom je ako byť gamblerom

Vo vašom mozgu sa totiž práve spustil identický proces, aký prebieha v mozgu gamblerov. Prehrajú istú sumu, chcú ju vyhrať späť, tak hrajú znova. A presne rovnaké to bude aj s vami. Daná osoba vás sklame, no vo viere, že nabudúce to už predsa musí vyjsť, jej dáte ďalšiu šancu. A ďalšiu, a ďalšiu, a ďalšiu.

Narcista je ale presne rovnaký ako herný automat, ktorý gamblerovi zožerie všetky peniaze. Aj narcista z vás vysaje úplne všetko a keď bude vidieť, že ste už úplne na dne a hrozí, že by ste odišli, dá vám nejakú omrvinku v podobe drobnej “výhry”, ktorá vám opäť dodá nádej na lepšie zajtrajšky. Tie ale, žiaľ, nikdy neprídu. 

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov