Foto: Pexels

Skrytý narcista vás môže doslova zničiť.

Narcizmus je osobnostný rys, ktorý sa prejavuje ako extrémne sebavedomie, egoizmus a nedostatok empatie voči iným ľuďom. Zatiaľ čo niektorí narcisi sú očividní a ľahko rozpoznateľní, iní môžu byť skrytí a ťažšie identifikovateľní.

Článok pokračuje pod videom ↓

Skrytí narcisi sú ľudia, ktorí majú silné narcistické sklony, ale zároveň dokážu úspešne zakrývať svoje negatívne vlastnosti pred ostatnými. V tomto článku si predstavíme 7 znakov, ktoré vám pomôžu rozpoznať skrytého narcistu vo vašom živote.

1. Falošná pokora

Skrytí narcisi často vystupujú ako pokorní a skromní ľudia. Tento dojem však môže byť klamlivý, pretože ich pokora je len zástierkou na zakrytie ich skutočného ja. Napríklad, môžu sa tváriť, že ich veľmi zaujímajú názory a pocity iných ľudí, ale v skutočnosti sú len zameraní na seba a svoje vlastné potreby. Falošná pokora je jedným z najbežnejších znakov skrytého narcistu.

2. Manipulácia

Skrytí narcisi sú majstri manipulácie. Dokážu ovplyvňovať a ovládať ostatných tak, aby dosiahli svoje ciele, často bez toho, aby si ich obete uvedomili, čo sa deje. Môžu používať rôzne techniky manipulácie, ako napríklad obviňovanie, emocionálne vydieranie alebo hranie na city. Dôležité je byť si vedomý týchto techník a naučiť sa ich rozpoznávať, aby ste sa mohli brániť pred manipuláciou skrytého narcistu.

3. Nedostatok empatie

Jedným z kľúčových znakov narcizmu je nedostatok empatie voči iným ľuďom. Skrytí narcisi môžu byť veľmi zruční v pretvárke, že sú empatickí a starostliví, ale v skutočnosti im chýba schopnosť vcítiť sa do pocitov a potrieb ostatných. Toto môže byť veľmi nebezpečné pre tých, ktorí s nimi udržujú blízke vzťahy, pretože často využívajú a zneužívajú ostatných bez akéhokoľvek zmyslu pre vinu alebo zodpovednosť.

Pexels

4. Potreba obdivu

Hoci skrytí narcisi môžu byť na prvý pohľad skromní, v skutočnosti majú veľkú potrebu obdivu a uznania od ostatných. Táto potreba môže byť tak silná, že sú ochotní klamať, manipulovať a dokonca aj ubližovať iným, len aby dosiahli svoje ciele. Ak si všimnete, že niekto vo vašom živote neustále hľadá obdiv, môže to byť znakom skrytého narcizmu.

5. Prerušovanie a dominancia v konverzáciách

Skrytí narcisi majú tendenciu dominovať v konverzáciách a prerušovať ostatných, aby sa uistili, že ich názory a myšlienky sú počuté. Toto správanie je často zamaskované ako entuziazmus alebo vášeň ohľadom danej témy, ale v skutočnosti je to spôsob, ako udržať kontrolu nad konverzáciou.

6. Neustále porovnávanie sa s ostatnými

Skrytí narcisi sú často neustále zameraní na porovnávanie sa s ostatnými ľuďmi. Môžu byť veľmi zameraní na konkurenciu (či už v súkromnom alebo pracovnom živote) a závistliví voči úspechu iných. To môže viesť k tomu, že sa budú snažiť zdiskreditovať alebo znevážiť úspechy ostatných, aby sa cítili lepšie.

7. Nedostatok zodpovednosti

Skrytí narcisi majú veľký problém s preberaním zodpovednosti za svoje činy. Keď sa niečo pokazí alebo keď spôsobia problém, často obviňujú ostatných alebo hľadajú ospravedlnenia pre svoje správanie. Mimoriadne časté je u nich zhadzovanie viny na svoju obeť, napr. „Sám/sama si za to môžeš“ alebo „Je to len tvoja vina“.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov