Čo si myslia o podvádzaní samotní vedci?

Keď sa ocitnete v situácii, kde si musíte poradiť s partnerom, ktorý vás podviedol, mali by ste poriadne zvážiť všetky možnosti, než sa mu rozhodnete odpustiť a zabudnúť. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí raz podviedli svojho partnera, majú väščiu šancu, že to urobia znovu – a to aj keď sa vtedy cítili previnilo. Ak ste si niekedy povedali, že podvodník sa jednoducho nezmení a vždy bude podvodníkom, mali ste pravdu. Dokonca s vami súhlasia aj vedci.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mozog sa učí klamať

Rôzne štúdie z celého sveta potvrdzujú, že keď partner podvádza a následne o tom klame, mozog si tento akt klamstva veľmi rýchlo zapamätá a to uľahčí človeku podvádzať znovu. Aj prvotný pocit viny z klamstva sa postupom času stále zmenšuje a zmenšuje a tak sa podvádzanie a klamanie stáva čoraz menším problémom. To samozrejme vôbec nie je dobré pre akýkoľvek vzťah, pretože to vytvára, okrem iného, napätie a stratu dôvery.

Čo na to hovoria výskumy

pexels.com

Nové výskumy poukazujú na to, že u ľudí, ktorí boli už podvedení v prvom vzťahu, je väčšia šanca, že budú podvedení aj v tých nasledujúcich vzťahoch, ktoré ich čakajú v budúcnosti. Výskumníci ďalej potvrdzujú, že u ľudí, ktorí v jednom vzťahu podviedli iba raz, je až trojnásobne vyššia šanca, že podvedú partnera aj v nasledujúcom vzťahu.

Ak ste už raz boli podvedení, je jasné, že ste viac obozretnejší a podozrievavejší aj pri vašich ďalších partneroch alebo partnerkách. Štúdie tiež zistili, že ak vás už niekto v predchádzajúcom vzťahu podviedol, je až štvornásobne pravdepodobnejšie, že v nasledujúcom vzťahu obviníte vášho partnera z nevery, a to aj keď nebudete mať žiaden dôkaz.

Nie je to iba o minulosti

Čo z toho celého teda vyplýva? Môže to byť naozaj ťažké preniesť sa cez partnera, ktorí vás podviedol a neexistuje žiadna správna ani nesprávna odpoveď na to, ako mu odpustiť a pohnúť sa ďalej. Niektorí ľudia sa rozhodnú, že vzťahu dajú ešte druhú šancu, iní si zas hneď zbalia svoje veci a odídu. Je úplne na vás, čo urobíte.

Taktiež je iba na vás, či sa rozhodnete uveriť sľubom vášho partnera, že nevera sa nikdy nebude opakovať. Výskumníci však tvrdia, že z hľadiska vedy je viac ako pravdepodobné, že ak niekto podviedol raz, urobí to pokojne aj znova. Teda podvodník ostane podvodníkom už navždy.

pexels.com

Pozri aj: Nevera môže byť aj psychická. Toto je 8 znakov toho, že práve prežívate emocionálnu aférku

thepowerofideas.ideapod

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov