Foto: Unsplash/Andrik Langfield

Už sa vám stalo, že ste uviazli v toxickom vzťahu?

Ocitli ste sa v situácii, kedy ste si uvedomili, že opakovane vyhľadávate rovnaký typ človeka, ktorý vám už neraz ublížil? Ak boli všetky vaše doterajšie vzťahy toxické, nezdravé alebo urážlivé, musíte byť opatrnejší voči tomu, koho si do svojho života pustíte. Toto sa ale iba ľahko hovorí, no ťažko robí. Portál I Heart Intelligence opísal niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste sa vyhli toxickému vzťahu.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Buďte v poriadku s tým, že ste osamote.

Ak ľudia nedokážu byť šťastní sami, uspokoja sa s každým, pretože vďaka tomu sa budú cítiť menej osamelí. Ak sa naučíte, ako si užívať čas so sebou samým, nepripútate sa k niekomu iba preto, že sa bojíte byť single.

Foto: Unsplash/Edu Grande

#2 Poznajte svoje hranice.

Vytvorte si zoznam vecí, ktoré vo vzťahu nebudete tolerovať. Okrem toho si určite aj svoje hranice. Ak viete, čo chcete a potrebujete, budete si môcť vybrať partnera, ktorý bude rešpektovať vás a aj vaše hranice.

#3 Neuspokojujte sa.

V každom vzťahu musí občas niekto urobiť kompromis. Ak to ale robíte často a obetujete veci, ktoré sú pre vás dôležité, budete nešťastní. Nakoniec zanevriete na svojho partnera a váš vzťah zlyhá.

Foto: Unsplash/Kevin Laminto

#4 Nájdite si niekoho, s kým môžete byť zraniteľní.

Ak chcete byť v šťastnom vzťahu, musíte byť s niekým, kto je starostlivý a vo všetkom vás podporuje. Nikdy nenájdete šťastie u niekoho, kto pošliape vaše city a nedovolí vám prejaviť vaše obavy, myšlienky a túžby.

#5 Snažte sa o vzájomný rešpekt.

Bez vzájomného rešpektu nemôže vzťah prežiť. Váš partner musí rešpektovať váš čas, vaše hodnoty a vaše hranice rovnako, ako vy rešpektujete tie jeho. Ďalej si musíte navzájom preukazovať podporu a obdiv.

#6 Uprednostnite dôveru.

Predtým, než sa ocitnete vo vzťahu, spýtajte sa sami seba, či dokážete tomu druhému dôverovať. Ak si nie ste stopercentne istí, do ničoho sa nepúšťajte. Nedôvera váš vzťah rozbije. Zaslúžite si byť s niekým, o kom viete, že je spoľahlivý a čestný.

Foto: Unsplash/Ashley Jurius

#7 Činy sú viac ako slová.

Každý môže dávať prázdne sľuby. Každý môže dookola opakovať, že vás miluje, že je mu niečo ľúto a sľubuje, že sa zmení, ale je to tak naozaj? Tieto slová sú nezmyselné, ak ich nesprevádzajú činy, ktoré to aj dokážu. Buďte s niekým, kto vám ukáže, že vás miluje. Iba slová nestačia.

#8 Buďte s niekým, kto vás pustí do svojho súkromného života.

Ak vás niekto nechce zoznámiť so svojimi priateľmi a rodinou, musíte byť opatrní. Keď vás nejaký človek drží ďalej od svojho súkromia, vždy to niečo znamená. Konkrétnejšie ide o to, že to s vami nemyslí vážne.

Foto: Unsplash/Becca Tapert

#9 Hľadajte nielen fyzickú príťažlivosť.

Dôležitá je samozrejme aj chémia a fyzická príťažlivosť. Nie je to ale všetko. Ak chcete mať skutočne šťastný a prosperujúci vzťah, potrebujete niekoho, s kým ste kompatibilný. Dokážete s partnerom hovoriť celé hodiny bez toho, aby ste sa nudili? Dokáže vás rozosmiať? Pred úplným ponorením sa do vzťahu je potrebné vziať do úvahy všetky dôležité veci.

#10 Buďte s niekým, kto s vami počíta aj v budúcnosti.

Nestrácajte čas s ľuďmi, ktorí sa vyhýbajú nejakým označeniam a tvrdia, že sa boja záväzku. Ak vás niekto skutočne chce, preukáže to. Rozpráva o budúcnosti s vami a dá vám jasne najavo, že plánuje byť s vami.

Zaslúžite si niekoho, vďaka komu sa budete cítiť bezpečne a šťastne. Neuspokojte sa s ničím menším.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov