Ak vám úplne nie je jasné o čo ide, môžete sa o tejto filozofii dozvedieť viac v našom rozhovore s Beou Johnson, ktorá toto hnutie priviedla k životu. V praxi však ide o to, že produkujete minimum odpadu, ideálne žiadny. Riadite sa jednoduchými pravidlami a žijete život, ktorý nie je tak závislý na marketingu a neustálej spotrebe vecí, ktoré nepotrebujete.
Aby ste mohli žiť Zero Waste filozofiou, jeden z prvých krokov je zamýšľať sa nad odpadom, ktorý si donesiete domov spolu s potravinami, ešte kým ste v obchode Na Slovensku sa nachádza zopár miest, kde môžete svedomito nakupovať bez obalov. Ďalším takým bude obchodík BEZOBALiS, ktorý svoje ekologické brány otvorí úž čoskoro.
V našom rozhovore s majiteľmi obchodíka sa dozviete:
- Ako vyzeral život Martiny a Martina predtým
- Ako vyzerajú priestory tejto utešenej eko svätyne
- Kedy sa môžete tešiť na svoj prvý trenčiansky Zero Waste nákup
- Čo je potrebné k tomu, aby takýto obchodík mohol fungovať
Čo vás inšpirovalo k odštartovaniu tohto projektu práve na Slovensku?
Najmä to, že Slovensko máme radi. Myslíme si, že v zahraničí majú ľudia už pomerne dobré možnosti na to, aby mohli nakupovať základné potraviny zero-waste a Slovensko je v tomto ohľade stále v plienkach. Sme presvedčení o tom, že podobné koncepty by sa mali rozbiehať aj v regiónoch Slovenska. Práve preto sme išli mimo Bratislavy a skúšame svoje šťastie v Trenčíne. No a našou motiváciou, prečo skúsiť práve takýto projekt, bola potreba zaspávať s vedomím, že robíme čosi, čo neprináša benefit iba nám, ale aj spoločnosti naokolo a bude nás to popritom robiť šťastnými. Nechceme rozlišovať, či sme šťastní v súkromí alebo v práci. Chceme byť šťastní stále.
Ako vyzerala vaša práca predtým, ako ste sa rozhodli vydať touto cestou?
Asi si veľa ľudí vie predstaviť dvoch marketérov v americkej nadnárodnej korporácii, ktorí sedeli celý deň za počítačom, vypĺňali tabuľky, robili prezentácie pričom ich frustrácia stúpala. Tak to sme boli my. Super ale bolo, že sme sa spoznali, veľmi rýchlo sa z nás stali kamaráti a neskôr aj pár.
Vyžaduje si takýto projekt nejaké špeciálne opatrenia?
Určite áno. Treba dbať na dodržiavanie prísnejších hygienických noriem. Slovenské zákony totiž tento koncept (zatiaľ) nemajú zadefinovaný, preto sa treba obrniť trpezlivosťou s vysvetľovaním, o čo vlastne ide. Na tvárach niektorých úradníkov je vidno, že nevedia, kam nás majú v rámci svojich preddefinovaných vzorcov vlastne zaradiť. Takže hygiena je minimum.
Ak to však chce niekto robiť poctivo, má veľa práce aj s dohadovaním sa s dodávateľmi na spôsobe logistiky tak, aby to bolo v súlade s hodnotami zero-waste. Pre mnoho hlavne väčších dodávateľov sú zmeny v spôsobe výroby alebo dodávok zvýšený náklad. Preto sa s nimi treba stretávať a príťažlivo im takýto koncept predstaviť. Ak sú na rovnakej vlne dá sa s nimi dohodnúť. My sme napríklad prvé mesiace skoro nič iné nerobili, iba sme cestovali po Slovensku a Česku a zisťovali sme, kto by bol ochotný na takéto čosi pristúpiť.
Snažíte sa presadiť alebo presadzujete Zero Waste filozofiu aj v osobnom živote?
Áno snažíme. Nie vždy je to však jednoduché. Ale tie správne a dobré rozhodnutia bývajú z našej skúsenosti väčšinou aj ťažšie. Bezobalové obchody však ľuďom do značnej miery pomáhajú znížiť ich dopad na životné prostredie.
Myslíte si, že na Slovensku je dostatok ľudí s tak otvorenou mysľou, aby ste sa na nich dokázali zacieliť?
Veríme, že áno a potvrdzuje sa nám, že to nie je iba dojem kvôli sociálnej bubline, v ktorej sa my dvaja pohybujeme. Čím ďalej, tým viac sú ľudia zodpovednejší a začínajú vnímať aký veľký dôsledok môže mať ich chovanie. S pozitívnymi reakciami sa stretávame neustále a to aj v prípadoch, kedy by sme to teda vôbec nečakali. Mladí ľudia to vnímajú ako nový trend a staršia generácia ako návrat do svojich starých dobrých čias. Navyše odpady sú aktuálnym problémom, ktorý už bohužiaľ nestačí riešiť proaktívne ale nevyhnutné začínajú byť reaktívne kroky.
Obchodík BEZOBALiS môžete v Trenčíne navštíviť už túto sobotu, 28. apríla. Takže si určite nezabudnite vlastné obaly.
Nahlásiť chybu v článku